Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Somfay Attila
1 tétel
2015. október 15.
Folytatódnak a RMOGYKE továbbképzők
Az idei tanévben is folytatódnak a Romániai Magyar Orvos és Gyógyszerész Képzésért Egyesület továbbképző előadássorozatai. Az idei újdonság, hogy az előadások angol és esetenként német nyelven is hallgathatók lesznek, tudtuk meg az egyesület titkárától, Ádám Valeriantól. A továbbképzők továbbra is ingyenesek.
A hat éve indított továbbképzők nemcsak az orvostanhallgatók körében népszerűek, hanem a helyi lakosság tagjait is mobilizálja. Ádám Valeriantól megtudtuk, a heti rendszerességgel tartott előadások mellett sokan felkeresik a neves külföldi előadókat személyes panaszokkal is.
Az egyesület titkára az eddigi megvalósításaikról szólva elmondta, eddig 142 professzor tartott előadást, akik három vagy öt napig okították a diákokat. Ádám Valerian elmondta, ezek a továbbképzők nemcsak a tudásátadásról szólnak, hanem az itteni oktatókkal való tapasztalatcseréről is. 2015 októberétől jövő év júliusáig ötven oktató érkezik, ezenkívül mintegy húsz helyi professzor is jelezte előadói szándékát a Deus Providebit Tanulmányi Házban zajló értekezéseken, hiszen sok olyan szakterület van, ahol nincs magyar nyelvű szakképzés. A továbbképzéseket akkreditálták, egy-egy ülésszakon való részvétel 20 kreditponttal jár, és amint az előző években is, idén is a részvétel ingyenes. Az egyesület titkára elmondta, az akkreditáció egyik feltétele az volt, hogy az előadásokat a román anyanyelvű diákok is hallgathassák. Ennek is eleget tettek, de a szinkrontolmácsolás sikertelennek bizonyult – egyrészt tolmács hiányában, vagy pedig annak rendkívül borsos ára miatt –, végül abban maradtak, hogy az előadások egyharmadát angol vagy német nyelven tartják majd.
A héten zajlott tüdőgyógyászati értekezéseket dr. Somfay Attila, a Szegedi Tudományegyetem tüdőgyógyászati tanszékét vezető tanára, illetve dr. Máthé Csaba PhD, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának osztályvezetője, tüdőgyógyász, onkológus tartotta.
Vass Gyopár
Székelyhon.ro