Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Șofron, Andrei
2 tétel
2011. június 29.
Mozart-muzsika a templomban – zajongás a Főtéren
A piarista templomban lépett fel szombat este a Visszhang-kórus, amely négy Mozart-művet adott elő. Sajnálatos módon a Visszhang-kórus koncertjével egy időben a Főtéren megtartott könnyűzenei esemény hangjai beszűrődtek a piarista templomba is, jócskán károsítva a komolyzene-rajongók koncertélményét. Erre a zavaró tényre Kovács Sándor főesperes is kitért köszöntő beszédében. Érdekesnek találtam a Visszhang-kórus mostani műsorát: két közismert, és két kevésbé (vagy egyáltalán nem) ismert Mozart-művet adtak elő. Közreműködött: Starmüller Éva (szoprán), Mányoki Mária (alt), Andrei Şofron (tenor) és Fodre Attila (basszus). A kamarazenekar hangversenymestere Vincze-Dallos Csilla volt, míg a karmesteri teendőket a Visszhang-kórus tehetséges fiatal (fizikus) karmestere, Molnár Botond látta el.
A hangverseny nyitó számaként W. A. Mozart: Gallimathias musicum (KV32) című 17 rövid tételből álló művét hallgathattuk meg. A műsorfüzetből megtudtuk: ezt a művet Mozart tízévesen komponálta egy, a család által megtett, 17 állomásos európai kirándulás tanúságtételeként. A kórusra és zenekarra írott mű megszólaltatása minden bizonnyal nem okozott különösebb nehézséget a (feltehetőleg) zenelíceumi tanulókból, illetve zeneakadémiai hallgatókból álló zenekarnak. Csak a trombitások okoztak némi csalódást a közönségnek. Gyerekkori szerzemény lévén ez a mű épp hogy meghaladja a kuriózum fogalmát, és nem lehet „egy serpenyőbe tenni” a későbbi Mozart-művekkel.
A második műsorszám, az Ave verum corpus motetta (KV618) előadásakor kiemelendőek a kórus által megvalósított nagyívű zenei frázisok, az érthető szövegmondás – és természetesen a kristálytiszta intonáció. Illesse dicséret mind a kórus tagjait, mind karnagyukat a szép előadásmódért. Talán a tempó egy árnyalatnyit gyorsabb lehetett volna.
Újabb kevésbé ismert mű következett: a Sancta Maria, mater Dei graduál (KV273), amely feltételezhetően egy több tételes offertórium részét képezte, ám csak ez az egy tétel készült el. A rövid terjedelmű mű gyors tempója és a hangtechnikai buktatói minden bizonnyal „megdolgoztatták” a kórus tagjait. Karmesterként Molnár Botond figyelmét főleg a kórusra összpontosította. Ez a tény valószínűleg ösztönzőleg hatott a kórustagokra is.
A koncert záró műsorszámának, a Koronázási Misének (KV317) az előadása közismertsége miatt is gondot okozhat. Minden elismerésem a Visszhang-kórus fiatal tagjainak és karnagyának. Ennek a műnek az előadása nagy kihívást jelent. Mozartnak eme miséjét leénekelni azonban nem csak kihívás, elhivatottság vagy ambíció kérdése. El tudom képzelni micsoda lelkesedéssel készültek a Koronázási mise előadására a kórus fiataljai; mekkora munkát fektettek bele mind az énekkari tagok, mind karmesterük. A Visszhang-kórus lelkes, zeneszerető egyetemi hallgatókból áll, azonban nem zenei téren részesülnek felsőfokú oktatásban. Teljesítményüket ennek ismeretében kell értékelni, előadásmódjuk tehát inkább muzikálisnak mondható. A három utolsó tételben viszont úgy tűnt: a kórus tagjainak hangi képességét meghaladta ez a Mozart-mű, „kifulladtak”. Talán ez az a pont, ahol meg kellene állni, és nehezebb művekkel nem kellene próbálkozni. Ez a mű túl nagy erőpróba egy amatőrökből álló kórusnak még akkor is, ha karnagyuk hozzáértése folytán már épp elég tapasztalatot szereztek a karéneklés csínját-bínját illetően. Főleg a férfiszólamok tagjaira rótt különösen nagy terhet ez a mise. Gondolom, Molnár Botond karnagy számára sem lehetett könnyű betanítani a kórusnak a Mozart-misét, összeszedni a zenekart, meggyőzni a szólistákat, hogy lépjenek fel. Titáni munka – mondhatnánk. Most azonban bebizonyosodott, hogy Molnár ambíciózus fiatal karnagy, aki még a lehetetlent is megkísérli. A szólisták teljesítménye sem volt ugyanolyan színvonalú. Starmüller Éva szopránja kis volumenű, kiművelt, kellemes hang, muzikálisan énekelte a Mozart-mise szopránszólóját – de nem nevezhető kimondottan szólista hangnak. Az alt szólamot éneklő, sokrétű előadói tapasztalattal rendelkező Mányoki Mária számára sem okozhatott gondot szólamának tolmácsolása. Andrei Şofron pár év múlva jó Mozart-tenorrá válhat, de a tiszta intonációra nagyon kell ügyelnie. A hamis hangok rendkívül zavaróak tudnak lenni. Kellemes meglepetés volt Fodre Attila basszus, aki imponáló magbiztossággal, tisztán intonálva adta elő szólamát.
A kisebb hiányosságok, zavaró tényezők ellenére mind az előadók, mind a közönség elégedetten távozhatott. A Visszhang-kórus fiataljai elmondhatják, hogy repertoárjukon már egy Mozart-mise is megtalálható. A kórustagok igyekezete, kitartása követendő példa lehet még a profi zenészek számára is. A közönség pedig élvezhette a gyönyörű Mozart-muzsikát. Merthogy Mozart örök – a sörfesztiválok népszerűsége ellenére is.
NAGY-HINTÓS DIANA
Szabadság (Kolozsvár)
2011. augusztus 22.
Fesztivál – Felszentelésére ereklyét kapott ajándékba a Szent István-templom
Jakubinyi György gyulafehérvári érsek szentelte fel szombat délután Kolozsváron a Donát-negyedben a Szent István-templomot. A lovas huszárok már jóval az ünnepség előtt felsorakoztak a templom bejárata előtt a rengeteg jelenlevő tetszésnyilványítása közepette. Pontban délután hat órakor megszólaltak a templom harangjai, és a papság kíséretében megjelent Jakubinyi György érsek, Tamás József segédpüspök valamint Kovács Sándor főesperes. Az eseményt megtisztelték jelenlétükkel a többi történelmi magyar egyház és a görög katolikus egyház képviselői, de eljött még Andrei Andercuţ ortodox metropolita is. A zárt templomajtó előtti beszédében Kovács Sándor főesperes úgy vélekedett Szent Istvánról: keresztény vallási térítő és államalkotó uralkodó volt, ami a mai napig meghatározza hírét és hatását. A főesperes emlékeztetett: a templom alapkövét 1991. június 13-án tették le.
Jakubinyi György érsek a főegyházmegye nevében mondott köszönetet mindazoknak – így Czirják Árpád pápai prelátusnak és Kovács Sándor főesperesnek is –, akik hozzájárultak a templom építéséhez.
A több mint ezer résztvevőnek csak a fele fért be a templomba, míg a többiek kivetítőn követhették a templomszentelés és főpásztori szentmise több mint két órás szertartását.
A templomban először Szent Istvánnak fiához írt intelmeit olvasták fel, majd Szent Pál apostolnak az Efézusbeliekhez írott leveléből idéztek.
– 1991-ben sokan fölöslegesnek tartották a templomépítést. Most azonban a kétkedőknek be kell látniuk, hogy a templomépítés a hit jele. Kolozsvár magyar katolikus népe hisz abban, hogy évtizedek múlva is lesznek katolikusok, akik ezt a templomot megtöltik, és akik anyanyelvükön hallgatják majd Isten igéjét – hangoztatta az érsek. Megtudtuk: a már meglévő tíz kolozsvári lelkipásztori központ mellé sorakozik fel a Szent István-templom, amely a Szent Mihály plébániának lesz alárendelve.
(felvétel) Az alapkőletétel 1991-ben, és a szombati templomszentelés.
– A keresztény ember számára az élő egyházközség a lényeges; és ha ez megvan, akkor az felépíti és használja a templomot. Ezt a templomot úgy koptassátok, hogy több évtized után jöjjön el az akkori főpásztor, aki a javítások után megáldja majd a templomot – hangoztatta az érsek.
Jakubinyi elmondta: a szent krizmát csak templomszenteléskor, kereszteléskor és bérmáláskor, továbbá papszenteléskor használják. Az újonnan felszentelt Szent István-templom oltárában elhelyeztek egy, a Szent Jobb-ból származó ereklyét, amelyet Erdő Péter bíborostól, Esztergom-Budapesti érsektől, Magyarország prímásától kaptak.
A templomszentelés új szertartás szerint zajlott. A bevonulás után az érsek szentelt vízzel hintette meg a papságot, a templomon végigmenve a híveket és a templom falait. Az ereklyék elhelyezése után az oltárt és a templom falait megkenték szent krizmával, majd fénybe borult a templom. Ezt követte az oltár és a templom megtömjénezése. Az oltáron az érsek tüzet gyújtott, és tömjént hintett a parázsra. Ezt követően a katolikus nőszövetség tagjai leterítették az oltárt és virággal díszítették. A szentáldozás szertartása után az Oltáriszentség átvitelére került sor. Az érsek a tabernákulumba helyezte az Oltáriszentséget. A behelyezés után a tabernákulum ajtaját nyitva hagyta, újból tömjénezte, majd becsukta a tabernákulum ajtaját, és meggyújtották az örökmécsest. A főesperes díszoklevélben részesítette Jakubinyi György érseket, Tamás József segédpüspököt, Potyó Ferenc általános érseki helynököt, Szász János kanonokot és Czirják Árpád pápai prelátust, majd a mise végén ünnepi áldással és nemzeti imánk eléneklésével zárult az esemény.
Az egyházzenei szolgálatban közreműködött a Szent Cecília kórus, a Neumarkt Brass, Oana Maria Bran (orgona). Szólót énekelt: Covacinschi Jolanda, Starmüller Éva, András Ildikó, Andrei Sofron és György Róbert. A kántori teendőket Márton Szabolcs és Geréd István látta el. A karnagy Potyó István volt. Részletek hangzottak el Liszt Ferenc: Missa Choralis című miséjéből, Halmos László, G.F. Häendel, A. Bruckner, Kodály Zoltán műveiből
(N.-H. D.) Szabadság (Kolozsvár)