Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Sipos Tünde
1 tétel
2017. február 28.
Kulturális bölcsőde a színházban
Ismét műsorra tűzi a Csíki Játékszín a Pity-Palatty című előadást március 3-án, az 1–4 éveseknek szóló babaszínházi produkció célja, hogy beavassa a gyerekeket a színház világába.
Újra bemutatják a Pity-Palatty, 1–4 éveseknek szóló babaszínházi produkciót a Csíki Játékszín Hunyadi László kamaratermében. Sipos Tünde, az alkotás kitalálója elmondta, az érzelmi és művészeti nevelésnek a bölcsődéje ez a fajta előadás. „Nehéz volt megtalálni azt az utat, ahol még nem megyünk át a blődség felé, és megvan a kereksége, egysége az egésznek. Az is megnehezítette a munkánkat, hogy ennek a korosztálynak a figyelmét folyamtatosan fenn kell tartani valamivel, ezért a próbafolyamat is inkább műhelymunkaként zajlott. Az ilyen típusú előadásokban nem a szöveg dominál, hangsúlyosabbak a fény- és hangjátékok, illetve a textúrák” – részletezte a színésznő.
Hozzátette, ennek a korosztálynak még nem lehet elmesélni egy több szálon futó vagy akár egyszerűbb történetet, ezért az előadást is úgy építették fel, hogy huszonöt perc játékidő, húsz perc szabad játék a gyerekeknek a játéktérben, amikor kipróbálhatják, megtapogathatják a színházi kellékeket, majd újabb húsz percet közös játékkal tölthetnek. Dálnoky Csilla, a produkció társrendezője úgy véli, az ilyen előadások egyik célja, hogy már kicsi korban elkezdődjön a színházba járás, ezt egyfajta beavatásnak lehet tekinteni.
Elmondása szerint ezekben az alkotásokban – a nézők életkora miatt – nincs klasszikus értelemben vett dramaturgia, mint a többi mesejátékban, nem történetközpontú, hanem inkább ahhoz hasonlít, amikor a szülő játszik a gyermekével. Inkább asszociációra épül, mint kerettörténetre vagy lineáris dramaturgiára. Az előadóművészek sok ilyen jellegű produkciót néztek meg, és azt tapasztalták, hogy egyik sem mutat be egy konkrét történetet, hanem szabad asszociációk sokasága. „Kifejezetten ennek a korosztálynak a sajátosságait megfigyelve tették le ennek a műfajnak az alapjait” – magyarázta Dálnoky Csilla, és hozzátette, mindannyiuknak kicsi gyerekeik vannak, ezért ismerik, hogy ez a korosztály mit fogad be, mi érdekli őket, mi köti le őket.
Sipos Tünde napi gyakorisággal tart gyerekfoglalkozásokat Kerekítő néven 1–4 éveseknek, ezért jól ismeri érdeklődési körüket. Elmondta, Magyarországon már nagyon sok színházban játszanak a 0–4 éves korosztálynak szóló előadást, ezért amikor rábukkant a budapesti Kolibri Színház igazgatójával, Novák Jánossal készült interjúra, azt gondolta, hogy Erdélyben is színpadra lehetne vinni ezt a műfajt. „Megkerestem a Csíki Játékszínnél Budaházi Attila dramaturgot, ő adott anyagokat és tanácsokat, hogy miből kellene kiindulni, mire kell odafigyelni, és hogyan lehetne felépíteni az előadást. Idővel Dálnoky Csilla társrendezővé vált, Keresztes Szabolcs lett a partnerem az előadásban, díszletet, jelmezt pedig Biró Zsuzsa készített. A csapatunk részét képezi még Balázs Orsolya zenész, aki hangutánzásokkal és rövid gyerekdalokkal teszi színesebbé az egészet” – részletezte Sipos Tünde.
Péter Beáta
Krónika (Kolozsvár)