Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Sinkler Réka
1 tétel
2010. március 20.
Új szakok a Sapientián
Újabb szakokat akkreditáltak a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíki karain. A Romániai Felsőoktatás Minőségét Ellenőrző Ügynökség alapos elemzés és ellenőrzés után megfelelőnek találta a környezet- és élelmiszermérnöki szakok működését.
Sinkler Réka, élelmiszermérnök-hallgató elmondta: „TDK-ra készülünk és a kézdi és környékén levő ivóvizeket vizsgáljuk, hogy milyen mikroorganizmusok fordulnak elő és különböző fertőtlenítőszer-kombinációk hogyan hatnak az ivóvízre.”
A nyolc éve működő környezetmérnöki és élelmiszermérnöki szakon eddig 150-en végeztek. Közülük többen továbbtanulnak, például a bukaresti egyetemek doktoranduszaként folytatják kutatásaikat a Sapientia csíki laboratóriumában. 
– Én talajbaktériumokat kutatok, bakteriális oltóanyagot szeretnénk előállítani, olyan oltóanyagokat, amivel a peszticideket lehet helyettesíteni, bio-peszticideket előállítani – meséli Szentes Sarolta doktorandusz A Műszaki és Természettudományi Tanszéken megfelelő oktatási rendszert, színvonalas képzést, minősített oktatókat talált az ellenőrző bizottság – mondta Lányi Szabolcs tanszékvezető. „kutatáson keresztül próbáljuk a tudást tovább vinni. Most a mi kutatási területeink azok a bio-technológia, bio-kémia, élelmiszer tudományok.”
A tanszék ősztől az ipari biotechnológia, valamint a közélelmezési- és agrár-turisztikai mérnök-menedzser szakok elindítását is tervezi.
Csúcs Mária
Duna Tv Híradó. Forrás: Erdély.ma