Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Simu, Horia
2 tétel
2015. augusztus 26.
Vádemelés Markó Attiláék ellen
Vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség (DNA) kedden Markó Attila volt RMDSZ-es képviselő, az Országos Restitúciós Hatóság (ANRP) öt másik egykori tagja, valamint Horia Simu üzletember ellen hivatali hatalommal való visszaélés miatt.
A nyomozó hatóság közleménye szerint a vádlottak – köztük Ingrid Zaarour, az ANRP egykori vezetője és Theodor Cătălin Nicolescu volt képviselő, exalelnök – törvénytelenül, felülértékelt áron döntöttek 2008-ban egy 97 ezer négyzetméteres bukaresti telek visszaszolgáltatásáról Simu javára.
A határozat alapján a vállalkozó 128 millió eurós kártérítésben részesült, ezáltal a DNA szerint a restitúciós hatóság tagjai 70 millió eurós kárt okoztak az államnak.
Krónika (Kolozsvár)
2015. szeptember 2.
Rács mögött a törvényesség őrei
Őrizetbe vették tegnap az Adó- és Pénzügyi Hivatal, illetve a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) volt vezetőjét, akiket befolyással való üzérkedéssel és megvesztegetés elfogadásával gyanúsít a korrupcióellenes ügyészség. Mindkét volt intézményvezető már korábban az ügyészség látókörébe került, de ez idáig olyan ügyekben emeltek vádat ellenük, amelyek korábbi tisztségeikkel kapcsolatosak.
Şerban Pop, az adóhatóság volt elnöke ellen egy, a médiapiacot érintő állítólagos zsarolási ügyben emeltek korábban vádat, Alina Bicát, a DIICOT volt vezetőjét pedig olyan ügyekben állították bíróság elé, amelyek korábbi tisztségeivel kapcsolatosak, most azonban olyan ügyben került fogdába, amely főügyészi ténykedésével áll összefüggésben.
Az ügyészek szerint Şerban Pop az adóhatóság elnökeként csaknem negyedmillió eurónyi megvesztegetést fogadott el Horia Simu üzletembertől annak érdekében, hogy az adóhatóságnál meghamisítsák azt a jelentést, amelynek alapján a DIICOT vizsgálatot indított a rézipar legfontosabb szereplőjeként ismert Simu ellen. A korrupcióellenes ügyészség szerint a pénzből Alina Bica, a DIICOT akkori főügyésze is több mint 17 ezer eurót kapott, amiért a vádhatóságnál megszüntette az üzletember ellen indított eljárást. Az adóhatóság korábban arra a következtetésre jutott, hogy Simu több mint másfél millió eurónyi jutalékot fizetett ki partnereinek törvénytelenül. Az adóhatóság jelentése alapján pénzmosásért és bűnszövetkezetben való részvételért indított eljárást Simu ellen a DIICOT. Ennek leállítását az ügyészek szerint az üzletember a tavalyi év folyamán megvesztegetéssel érte el.
A korrupcióellenes kampányban nem először kerülnek rács mögé olyan intézmények vezetői, amelyeknek éppen a törvényesség betartása felett kellene őrködniük. Ezt a médiakommentárok egy része a korrupcióellenes ügyészség pártatlanságának bizonyítékaként értelmezi, azt hangoztatva, hogy Romániában immár senki sem áll a törvények felett, mások viszont úgy vélik, a társadalmat velejéig áthatja a korrupció, és még azokban sem lehet bízni, akiknek a törvények betartatása a feladatuk.
Háromszék (Sepsiszentgyörgy)