Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Sevcsuk, Jevgenyij
2 tétel
2014. április 8.
Függetlenségének elismerését kéri Moldovától Transznisztria
Jevgenyij Sevcsuk, a Dnyeszter menti Köztársaság (Transznisztria) elnöke hétfőn "a nemzethez" intézett éves beszédében felszólította a moldovai hatóságokat, hogy ismerjék el az oroszbarát szakadár terület függetlenségét.
A politikus követelte a chişinău-i kormánytól, hogy cselekedjen felelős módon, és ismerje el a terület függetlenségét.
Sevcsuk támogatásáról biztosította a Krím félsziget státusáról márciusban rendezett népszavazást, amelynek következményeként a Krím csatlakozott Oroszországhoz. A kijevi vezetés és a nyugati országok nem ismerik el a népszavazás eredményét és annektálásról beszélnek.
Chişinăuban attól tartanak, hogy a félmilliós lakosságú Dnyeszteren túli területet Oroszország a Krímhez hasonlóan megpróbálja bekebelezni. A 2006-os népszavazáson a Dnyeszter folyótól keletre fekvő terület többségében orosz ajkú lakossága az Oroszországi Föderációhoz történő csatlakozásra szavazott. (mti) Transindex.ro
2016. szeptember 9.
Kiakadtak Bukarestben a transznisztriai elnök intézkedése miatt
A román elnöki hivatal a közelgő választásokkal összefüggő provokatív retorika részének tartja, hogy a Dnyeszter-mellék elnöke az orosz törvények átvételéről írt alá rendeletet – írta a Mediafax hírügynökség.
A Bukaresti elnöki hivatal szerint a kérdést visszafogottan kell kezelni, kerülni kell a mesterséges konfliktusszítást, mindazonáltal Románia határozottal kiáll Moldova területi épsége mellett (miközben a szomszédos ország bekebelezését készíti elő).
A „transznisztriai” (Dnyeszter-melléki) válságban kizárólag tárgyalásos úton, politikai eszközökkel, az érintett felek részvételével lehet előrelépést elérni, Románia pedig támogatja az EBESZ soros elnökségének erre irányuló erőfeszítéseit – olvasható a közleményben.
Klaus Iohannis elnöki hivatala arra a – román médiában élénk visszhangot kiváltó – hírre reagált, miszerint Jevgenyij Sevcsuk, a Dnyeszter-menti szakadár köztársaság elnöke, aki indul az év végi választásokon, a tíz évvel ezelőtti (nemzetközi szinten el nem ismert) népszavazás eredményének törvénybe iktatásáról adott ki rendeletet. A 2006-os referendumon a résztvevők 97 százaléka a Dnyeszter-mellék függetlenségére és Oroszországhoz való csatlakozására szavazott.
A szakadár köztársaság parlamentje a Krím félsziget orosz annektálása után 2014-ben egyhangúan elfogadott nyilatkozatban kérte az orosz hatóságokat: ismerjék el a terület függetlenségét, majd tegyék lehetővé a csatlakozását Oroszországhoz.
[Forrás: MTI]
itthon.ma//erdelyorszag