Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Séra Magdolna
1 tétel
2012. január 26.
Cél az anyaországi és határon túli doktoranduszok közös érdekérvényesítése
Tudományos kutatásokban való együttműködés, szakmai továbbképzések és egy kárpát-medencei doktorandusz online adatbázis létrehozása szerepel az anyaországi és határon túli hallgatókat tömörítő Magyar Doktorandusz Közösség (MDK) idei programtervében. A tömörülés összehangolná az egyes szervezetek érdek-képviseleti és pályázati tevékenységét is.
A szervezet MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a tervek között szerepel még a közös részvétel a kárpát-medencei rendezvényeken, tudományos és ifjúsági fórumokon.
Az MDK felidézte, hogy 2011 augusztusában a Doktoranduszok Országos Szövetségének kezdeményezésére Sárospatakon alakult meg a Magyar Doktorandusz Közösség. Az MDK tagjai a magyarországi DOSZ (Doktoranduszok Országos Szövetsége), a szlovákiai TéKa, a kárpátaljai Momentum Doctorandus, a Romániai Doktoranduszok és Fiatal Kutatók Szövetsége és a Vajdasági Magyar Doktorandusz Közösség együttműködési nyilatkozatot írtak alá, melyben kifejezték szándékukat a szervezetek szorosabb együttműködése iránt.
Az együttműködéssel létrejött a kárpát-medencei magyar doktoranduszhálózat, melynek elsődleges célja, hogy elősegítse a hazai és külföldi, illetőleg európai uniós tapasztalatok felhasználásával a doktoranduszok által végzett kutatások színvonalának emelését, valamint a határon túli doktorandusz- és fiatal kutatói szervezetek közös érdekérvényesítését. Az MDK létrehozásával céljuk továbbá, hogy a kárpát-medencei magyar doktorandusz szervezetek vezetőinek érdek-képviseleti, szakmai és pályázati tevékenységét összehangolják .
A korábbi szándéknyilatkozat megerősítésére a doktorandusz szervezetek képviselői idén január 18-án Séra Magdolnát, a kárpátaljai Momentum Doctorandus szervezet képviselőjét választották meg arra, hogy az elkövetkező két évben koordinálja az MDK tevékenységét, valamint együttműködjön a DOSZ elnökségével a határon túli magyar doktoranduszokat érintő kérdésekben.
MTI
Erdély.ma