Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Sedevi Imre
1 tétel
2014. április 8.
Elzavarnák a papot Hegyközújlakon
Itt már többé ne papolj, inkább sürgősen pakolj! – ilyen és ehhez hasonló molinókkal tüntetett mintegy félszáz hegyközújlaki vasárnap délután a Bihar megyei település református parókiája előtt.
A helyiek ugyanis megelégelték Orbán Zoltán lelkész hosszú ideje tartó hivatali visszaéléseit, aki vádjaik szerint jogtalanul értékesítette az egyházközség vagyonát.
A közösség tagjai szerint a helyzet immár tarthatatlanná vált, ezért távozásra szólították fel a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület (KRE) fegyelmi bizottsága által is elmarasztalt papot.
A testület februárban három évre eltiltotta a papot hivatása gyakorlásától, ugyanakkor felszólította a szolgálati lakás elhagyására, azonban a döntésnek mai napig nem tudtak érvényt szerezni. Orbán Zoltán a tüntetéskor nem tartózkodott otthon, hétfőn telefonon sem sikerült elérnünk, ám értesülések szerint a munkaügyi bíróságon támadta meg az egyházkerület döntését.
„Szeretnénk békésen rendezni az ügyet. Menjen el, hogy mi tudjunk újra építkezni” – mondta lapunknak Sedevi Imre, az újlaki egyházközség tagja. Rámutatott, Orbán Zoltán már legalább egy éve nem is szolgált a templomban, a segédlelkész végzi a feladatát. Mivel a kirendelt leltározót a pap nem engedte be a parókiára, fel sem tudják mérni az okozott kárt, de a vádak szerint az elmúlt években több hektár területet, többek között a templomkertet is eladta.
„Eladta még az elektromos orgonát is, amit a hollandoktól kaptunk” – mesélte Sedevi, aki úgy tudja, csak a templom és annak udvara, valamint a parókia maradt az egyházközség tulajdonában. Meg nem erősített információink szerint az egyházi tulajdonban lévő óvodaépületben először varrodát indított, amely aztán különböző cégeken keresztül szintén idegen kézbe került. A hegyközújlaki férfi szerint a közösségnek nincs pénze, hogy peres úton próbálja meg visszaszerezni az elcsalt vagyont, csütörtökön délután azonban kilakoltatják a lelkészt.
A notórius adós hírében álló hegyközújlaki pap történetére Orbán Mihály már tavaly felhívta az egyházi vezetők és a nyilvánosság figyelmét. A nagyváradi református presbiternek ugyanis épp testvére esett az érkeserűi születésű lelkész áldozatául.
„Az öcsémmel osztálytársak és nagyon jó barátok voltak. Többször segített rajta, és korábban vissza is fizette a tartozásait, ám két-három évvel ezelőtt már nem, átrázta 1,5 millió forinttal” – tudtuk meg Orbán Mihálytól, akit amúgy korábbi nyílt leveléért, becsületsértés okán tízmillió euróra perelt a lelkész, de elvesztette a pert.
„Rengeteg ember keresett meg azzal, hogy átrázta őket” – mutatott rá a nagyváradi presbiter. Tudomása szerint a pap több támogatással máig nem számolt el, a telkeket pedig az egyházmegyei közgyűlés jóváhagyása nélkül, hamis presbiteri határozattal, hamis aláírással íratta át a közjegyző előtt.
Csűry István királyhágómelléki református püspököt hétfőn nem sikerült telefonon elérnünk, így azt egyelőre nem tudni, hogy a Bihari Egyházmegye vagy a Királyhágómelléki Református Egyházkerület miért halogatta a felelősségre vonást, illetve indítanak-e bűnvádi eljárást Orbán Zoltán ellen. Mikló Ferenc esperes szerdára ígért bővebb tájékoztatást az ügyben. Krónika (Kolozsvár)