Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Sánta Tímea Enikő
1 tétel
2016. július 20.
Otthon már nem tanulhatnak magyarul
Megszűnt a kis létszám miatt az elemi osztályos magyar tagozat a kutyfalvi iskolában. Azok a gyerekek, akik anyanyelvükön szeretnének továbbtanulni, kénytelenek Marosludasra ingázni.
Amikor még volt magyar nyelvű elemi oktatás a faluban, az utolsó, 2014–2015-ös tanévben, az összevont tagozaton csupán hat diák volt, közülük hárman a negyedik osztályt végezték. Mindannyian Marosludason folytatták tanulmányaikat, naponta ingáztak a hat kilométeres távon. Kocsis Hajnal és László Kinga Anna édesanyák fontosnak tartották, hogy gyermekeik magyar tagozaton tanuljanak tovább, ezért vállalták az ingázást.
A legfőbb ok, amiért így lecsökkent a magyar oktatást választók száma az, hogy sok a vegyes házasság, ami befolyásolja a szülők döntését, hogy a későbbiekben hova íratják gyerekeiket. „Kevés magyar gyermek volt, ezért szűnt meg a magyar oktatás, persze hozzájárult az is, hogy sajnos volt magyar diák, akit román tagozatra írattak be óvodába, gondolom, hogy az iskolában is románul tanult tovább” – mondta Sánta Tímea Enikő, a magyar gyerekek volt tanítónője.
A Kutyfalván mAradt magyar családok reménytelenül tekintenek a jövőbe, hiszen ma már magyar nyelvű óvodája sincs a községnek, így ők is kénytelenek román óvodába íratni gyerekeiket. Emiatt a gyerekek hamarabb megismerik és elsajátítják a román nemzet kultúráját, mint sajátjukat. Egyetlen vigaszpillért az egyház jelent, ahol a gyerekekkel anyanyelvükön foglalkoznak.
A Marosvásárhelytől mintegy 35 kilométerre található Kutyfalva lakossága 750 fő, a magyarok száma 300 alatt van.
Jakab Ibolya
Székelyhon.ro