Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Sági Szilárd
1 tétel
2015. augusztus 25.
Legek hétvégéje a szatmári Partiumi Magyar Napokon
Az eddigi leggazdagabb kínálattal várta a résztvevőket Szatmárnémetiben az idei Partiumi Magyar Napok. A rendezvénysorozat már a múlt hét folyamán nehéz feladat elé állította azt, aki minden előadásra, kiállításra, koncertre és tárlatra el akart jutni.
A hétvégén a programok és foglalkozások zavarba ejtő sokaságával szembesültek a Kossuth-kertbe érkezők. Kézművesek és könyvárusok rendezgették portékáikat, megnyitotta kapuit a századeleji hangulatú Friss Kávéház, a lacikonyhások sütötték a kolbászt, forogtak a kürtőskalács-sütők, gyúrták az elmaradhatatlan bogdándi béles és a sváb strudli tésztáját.
A bográcsfőző versenyen részt vevő csapatok is lázasan készülődtek, készült pörkölt vegyes húsból, vaddisznóból, őzből és muflonból is. S hogy vád ne érje pártatlanságát, a zsűrielnök, Sági Szilárd mesterszakács minden csapatnál koccintott a vidékre jellemző jóféle „gyümölcslével".
Szorgalmasan dolgoztak az RMDSZ Nőszervezetének sárközújlaki, börvelyi, nagykárolyi, tasnádi, erdődi, pálfalvi, szatmárhegyi és természetesen szatmári tagjai – a sokféle finom falat mellett fenséges toros káposztát is főztek. A tömegben feltűnt három gólyalábas óriás, hogy minél több apróságot toborozzon a vásári komédiára, amelyet a Vagabanda bábszínház mutatott be. A komédia után a kolozsvári Belloni bűvész kápráztatta el a nézősereget.
Az egyre nagyobb számban érkezők közül sokan a Zöld Ház előterébe vették az irányt, ahol tárlat nyílt több tucat szépséges növényből. Sokan álltak meg a Szabolcs–Szatmár–Bereg megyei Középkori Templomok Útját gyönyörű fotókkal bemutató kiállítás előtt is. A kisszínpadon egymást váltották a néptánccsoportok s táncra perdültek a nézők is. ByeAlex a poptól a rockig több stílust ötvöző, meglepően jó koncertet tartott.
Aztán olyasmi történt, amire nemigen volt példa a Partiumi Magyar Napok 14 éves történelmében és a Kossuth–kert öreg fái sem igen emlékeznek hasonlóra. Bevonultak a rock katonái és a régi időket idéző, másfél órás Ossian-koncert igazolta: 30 év ide vagy oda, még messze nem járt el a zenekar felett az idő.
Krónika (Kolozsvár)