Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Rac, Luminița
1 tétel
2011. június 22.
Magyarország bukaresti nagykövete kedden Gyulafehérvárra utazott
Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete kedden Gyulafehérvárra utazott, hogy a helyi hatóságokkal tárgyaljon a szombati incidensről, amikor három férfi betörte hat épület, köztük a katolikus teológia ablakait, azt nyilatkozta, „bízik benne”, az eset nem volt etnikai konfliktus.
A magyar nagykövet kedden találkozott a gyulafehérvári polgármesterrel, Mircea Havával és Raul Tudoraşcuval, Fehér megye alprefektusával, megtárgyalták a szombat éjszakai gyulafehérvári történéseket, amikor három férfi betörte hat épület, köztük a gyulafehérvári katolikus teológia ablakait a történelmi városközpontban.
Arra a kérdésre, hogy úgy véli, etnikai konfliktus történt-e, Füzes Oszkár azt válaszolta, tartott tőle, hogy szó lehet ilyen jellegű összetűzésről, és leszögezte, „Magyarország törődik a romániai magyar közösség sorsával”.
„Ezért jöttem ide ilyen gyorsan, mert a tegnap (hétfőn – szerk. megj.) hallottam az esetről és ma (kedd – szerk. megj.) már itt vagyok. Nagyon barátságos és építő találkozó volt a polgármester úrral, akinek ezt köszönöm. Köszönöm a román hatóságok gyors és szakszerű eljárását. Hiszem, meggyőződésem, ennek az incidensnek nem lesz semmilyen folytatása” – mondta Füzes Oszkár.
Az újságírók még egyszer megkérdezték, etnikai konfliktusnak tartja-e az estet és a magyar nagykövet azt válaszolta, bízik benne, hogy nem. „Tiszta szívemből remélem, nem, Bízom benne, hogy nem” – válaszolta Füzes Oszkár.
Ezután találkozott a Fehér Megyei Rendőrség képviselőivel is, hogy tárgyaljanak az incidensről.
Luminiţa Rac, a Fehér Megyei Rendőrség szóvivője azt nyilatkozta, hogy kedden délig sem a teológia rektora, sem a másik bántalmazott személy nem tett feljelentést a három elkövető ellen.
Elmondta, a három gyanúsított közül kettőt helyben őrizetbe vettek a rendőrök, a harmadik elszaladt, de távollétében azonosították.
A törvény emberei kettőjük esetében 24 órás fogva tartást majd előzetes letartóztatást kértek, de az ügyészség úgy döntött, szabadlábon védekezhetnek, mert nem közveszélyesek.
(Mediafax)
Nyugati Jelen (Arad)