Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Oprescu, Nicolae
1 tétel
2013. október 4.
A Millenniumi templom elé került Temesvár legrégebbi szobra
Temesvár – A Millenniumi templom előtti téren felállították Temesvár legrégebbi köztéri szobrát, amely Nepomuki Szent Jánost, a bánsági római katolikusok védőszentjét ábrázolja. A már szinte teljesen megújult szobor restaurálását a helyszínen folytatja Nicolae Oprescu restaurátor-szakértő, aki idén május óta dolgozik a műemlék szobor felújításán. A szobrászművész-restaurátor a szobor egyes részeit, így arcát is újból kifaragta homokkőből. Oprescu javította ki és újította fel 2012-ben a vandál kezek által ledöntött Mária-szobrot is. Nepomuki Szent János felújított szobrát, amely a Millenniumi templomhoz hasonlóan díszmegvilágítást kap, a következő hetekben avatják fel.
A temesvári Nepomuki Szent János szobrot, amelynek szerzője ismeretlen, 1722-ben állították fel a mai Szabadság téren, a Tiszti Kaszinó előtt. A szobrot az idők folyamán többször is elköltöztették, 1932 óta a józsefvárosi plébániatemplom udvarán állt. A 2000-res évek elejére állapota rendkívül leromlott, felújításáról idén tavasszal döntött a temesvári polgármesteri hivatal.
Nepomuki Szent János az úton és vízen járók védelmezője, ezért is választották a bánsági katolikusok védőszentjévé. A temesvári szobor archetípusát egy bécsi szobrászművész, Mathias Rauchmiller készítette. A leghíresebb Nepomuki Szent János szobor a prágai Károly hídon látható.
Pataki Zoltán
Nyugati Jelen (Arad)