Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Nagy Dóra
6 tétel
2015. június 16.
Díjazták a könyvvadászokat
Könyvek és mesék olvasásával halmozták október óta a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskola tanulói a pontokat az Olvasni jó! elnevezésű verseny második kiadásán. Idén a tanintézet diákjainak mintegy hatvan százaléka csatlakozott a könyvvadászathoz.
Az iskola könyvtára tavaly októberben hirdette meg másodjára az Olvasni jó! című versenyt, melyen idén közel négyszáz diák vett részt. A megmérettetés célja nem változott, minél többet kellett olvasni. A verseny korosztályonként zajlott, így a legkisebbek meseolvasással, illetve a szülőkkel közösen írt mesékkel gyűjthették a pontokat, míg a nagyobbak könyvolvasás után kitöltött feladatlapokkal halmozták a pontokat. „Iskolánk kiemelt pedagógiai feladatának tartja az olvasóvá nevelést, ezért számos olyan programot és versenyt szervezünk, amely e tevékenységet állítja a középpontba” – mondta el Dunkler Réka. Az iskola könyvtárosától megtudtuk, idén is a legfiatalabb diákok voltak a legbuzgóbbak: az intézmény összes évfolyama közül az 1. A osztály szerezte meg a legügyesebb osztály címét. Jutalmuk a Művelődési Ház támogatásával egy tűzzománc-foglalkozás, valamint egy olvasótáborban való részvételi lehetőség.
Az iskolakönyvtári vetélkedőn díjazták az évfolyamelső könyvvadászokat is. Az előkészítősök közül Tódor Zalán volt a legbuzgóbb, az elsősök körében pedig Nagy Dóra volt az évfolyam legszorgalmasabb pontvadásza. A másodikosoknál Kelemen Anita, a harmadikosoknál Lőrinczi Dorottya, míg a negyedikesek közül Lukács Adél olvasott legtöbbet. Ilyés Gyopár volt a legbuzgóbb ötödikes, a legszorgalmasabb hatodikos pedig Tímár Edina. A hetedikesek legtöbbet olvasója Török Andrea lett. Összesítésben a verseny harmadik díját Bíró Bettina első osztályos tanuló kapta, második lett Dobos Andrea és Szász Andrea, mindketten ötödikesek. A képzeletbeli dobogó legfelső fokára ketten állhattak fel: az ötödikes Ilyés Gyopár, aki október óta 36 regényt olvasott el, valamint az elsős Nagy Dóra, aki 102 mese meghallgatásával jutott a ranglista elejére. A legügyesebbek a Bagolyvár és az Árnika könyvesboltok jóvoltából könyvajándékban részesültek, ugyanakkor színházbérleteket és alkotótábori meghívókat kaptak.
Veres Réka
Székelyhon.ro
2015. szeptember 9.
Évadkezdés a temesvári színháznál
A Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban az elmúlt évekhez hasonlóan a 2015/2016-os évad is a haladás, a megújulás és a kísérletezés jegyében indul, olvasható az intézmény közleményében. A nagyterembe és a stúdióba tervezett bemutatók mellett műsoron marad a színház elmúlt évadban futó összes előadása is. Vendégszereplések tekintetében is sokszínű programokat kínál a színház, a szervezők táncszínházi előadásokkal, egyéni estekkel és külföldi stúdióelőadásokkal várják az érdeklődőket.
Fesztiválszereplések tekintetében úgy tűnik, hogy míg tavaly a Futótűz és a Moliendo Café, idén a Koldusopera az abszolút befutó, hiszen szeptembertől decemberig több mint öt meghívásnak kell eleget tennie, Gyergyószentmiklóstól, Bukaresten és Budapesten át Uzice-ig. De fesztiválmeghívást kapott a színház összes, jelenleg futó gyerek- és bábelőadása is, szeptember 12-én Bukarestben a Ţăndărica bábszínház 70. születésnapja alkalmából megrendezése kerülő fesztiválon az Apakaland kerül bemutatásra, majd október folyamán a nagyváradi Fux Feszt magyar bábos találkozón A hétfejű tündér, A csomótündér és azApakaland is látható lesz. Az ősz folyamán további két nemzetközi fesztiválon mutatkozik be a Manipulációk is: először Ljubljanában az Exponto-n, majd a szabadkai Desiré fesztiválon, de szeptember folyamán Zágrábban is látható majd az előadás.
Az évad első bemutatójára, amelynek próbái már augusztus folyamán elkezdődtek, október 2-án kerül sor. A Mucsi Zoltán nevével fémjelzett stúdióelőadás Vaszilij Szigarjev kortárs, orosz drámaíró Guppi című szövege nyomán jön létre. A háromszereplős tragikomédia egy megfeneklett házasság utolsó, mindent eldöntő napjába enged betekintést. A Pása (Kiss Attila), Tamara (Nagy Dóra) és Ljonya (Aszalos Géza) közötti viszonyok sokszor abszurdba forduló szövedéke egyszerre idézi a bohózatok könnyedségét és a 20. századi ember magányát.
Puskás Zoltán rendező idén egy igazi világklasszissal tér vissza Temesvárra. James Rado, Gerome Ragni és a zeneszerző Galt MacDermot világhírű musicalje, a Hair várhatóan november végén kerül színpadra. Folytatva a nagytermi bemutatók sorát, február közepén egy Radu Afrim rendezte pszichológiai dráma temesvári változatát látatják majd az érdeklődők. Peter Shaffer Equus című szövegének és Radu Afrim merész színházi nyelvének és megosztó világlátásának találkozásából kétségkívül izgalmas színházi produkció születik majd. Boris Liješevič szerbiai rendező, akinek A varázsló című előadását a 2015-ös Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozón láthatta a közönség, Márai Sándor szövegekből felépített produkció létrehozására készül. Az új évad utolsó nagytermi bemutatója, a méltán elismert, a TESZT-en is több alkalommal megfordult Urbán András nevéhez kötődik. Az általa rendezett előadás, amelyben a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház színművészei is közreműködnek, a 2016-os Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó első napján kerül majd bemutatásra.
Szabadság (Kolozsvár)
2015. október 27.
Sikert aratott a Dömdödöm
Kiváló eredménnyel tértek haza a színjátszók a PADIF-ról.
A nagykárolyi művelődési ház magyar szakos amatőr színjátszócsoportja, más néven a Dömik először vehetett részt az immáron tizenhetedik alkalommal megrendezett országos diákszínjátszó versenyen, a Partiumi Diákszínjátszó Fesztiválon. A hagyományosan Szilágycsehben megrendezett megmérettetésen idén összesen tizenkét általános iskolás csoport mérte össze tudását, felkészültségét a műkedvelő színjátszás terén. A nagykárolyi csapatot Szolomájer Tímea csoportvezető készítette fel, lelkes tagjai pedig: Bakó Blanka, Bartha Máté, Hauler Hannelore, László István, Maier Tamara, Majer Blanka, Mester Anna Boglárka, Nagy Dóra, Ónódi Bianca, Ónódi Blanka és Szabó Bence.
A csapat dicséretben részesült, a Négyszögletű kerek erdő meséi című művet játszották el, előadásuk nagy sikert aratott. A Dömdödöm tagjai pozitív élményekkel tértek haza, a fesztivál alatt alkalmuk volt kortársaik előadásaiból ötleteket meríteni, és kellemes ismeretségeket kötni.
Tímea, a csoportvezető nagyon elégedett az eredménnyel és a csoport munkájával, és nagy erőbedobással folytatják a közös munkát, bár ő ezt elmondása szerint inkább szenvedélynek fogja fel. A következő időszakban a karácsony témájába vetik bele magukat.
szatmar.ro
2016. január 19.
Kortárs magyar drámák Marosvásárhelyen
A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Stúdió Színházának régi hagyományai közé tartozik a köztünk élő alkotók műveinek megismertetése, bemutatása, akár "kistermi", osztályterembeli vizsgaelőadásként, akár nagyszínpadi produkcióként. E héten az intézmény két épületében kortárs magyar drámaírók nagy sikerrel színpadra vitt alkotásait láthatják az érdeklődők. A sorrendbeni első előadásra január 19-én, kedden, ma este 7 órától kerül sor a Levél utcai Stúdió 2-ben, ahol a magyarországi Pozsgai Zsolt által írt Liselotte és a május című vígjáték van műsoron. Az előadást Harsányi Zsolt rendezte, Gecse Ramóna és Galló Ernő színművészek közreműködésével. Liselotte harmincas éveiben járó, boldogságot kereső nő. A nagy Ő-re vár, egy idő után mindegy, hogy ez szerelő, könyvelő, költő vagy éppen hajléktalan. Csakhogy mindez nem jön össze olyan egyszerűen, mint azt elsőre gondolnánk. Párkeresési kísérletei, mint egy átok hatására, sorozatosan kudarcba fulladnak. Vagy mégsem? A dinamikus, helyzetkomikumokban gazdag vígjáték a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Akadémiai műhely című programjának része, melynek kitűzött célja, hogy teret nyújtson a színházi kísérletezéseknek, merész színházi nyelvek kipróbálásának az egyetemen oktató színművészek előadásában.
Január 22-én, pénteken a magyar kultúra napját ünnepeljük. Ezen alkalommal, ugyancsak este 7 órától Sebestyén Aba 4x100 című előadásával várják a nézőket a Köteles utcai Stúdió Színházba. A szintén kortárs magyarországi szerző, Egressy Zoltán által jegyzett dráma szereplői – egy gyúró, egy edzőnő és négy futónő – versenyre készülnek. A magyar nemzeti női futóváltó tagjai közt számtalan viszály bontakozik ki. Amit látunk, az öltözőben dúló ádáz küzdelem. Küzdelem férfi és nő, nő és nő között, vetélytársak és bajtársak között, célok és csalódások között. A Sebestyén Aba, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem oktatója által rendezett előadásban a színészhallgatók társadalmunk kérdéseire keresnek választ. Van manapság, ami nem eladó? Egyáltalán, mi történik, ha a csapatnak nem sikerül megfutni a továbbjutáshoz szükséges szintet? Az előadásban Csata Zsolt, Rózsa László, Hajdu Imelda, Horváth Anna, Magyari Izabella, Nagy Dóra és Szilasi Eszter Júlia másodéves magiszteris színészhallgatók játszanak; a díszletet Tasnádi Tímea, az egyetem látványtervező szakának végzettje tervezte.
Az említett előadásokra a jegyek megvásárolhatók a Stúdió Színház jegypénztárában minden kedden 14-18 óra között, avagy az előadás helyszínén, kezdés előtt egy órával. Jegyek foglalhatók a 0736-350-686 telefonszámon vagy a jegy@studioszinhaz.ro e-mail címen.
(Knb.) Népújság (Marosvásárhely)
2017. május 30.
Újraélednek a népi hagyományok
A nagykárolyi Rekettye Kulturális Egyesület szervezésében idén is megrendezésre kerül a sokat által várt népzene-, valamint néptánctábor.
Az egyesület egész éves munkája mellett a nyári, vakációs időszakban egy-egy intenzív felkészüléssel, munkával, ugyanakkor sok-sok szórakozással teli hétre várja a tanulni vágyókat július elején a népzenetáborba, majd rögtön ezután a néptánctáborba.
A népzenetáborba, melyet immár negyedik alkalommal szervez meg az egyesület olyan kezdő és haladó résztvevőket várnak, akik megismerkednének valamely népi hangszerrel vagy elmélyítenék tudásukat e téren. A tábor július 3-7 között kerül megrendezésre, a résztvevők pedig a következő hangszereken tanulhatnak majd: hegedű, citera, furulya, nagybőgő, moldvai dob, koboz, illetve népi ének. A résztvevők kiváló, szakképzett oktatók segítségével ismerkedhetnek meg az egyes hangszerek, és a zene varázslatos világával. A tábor ideje alatt a hangszereket a szervevők biztosítják, így a résztvevők akár több hangszert is kipróbálhatnak a hét folyamán.
A népzenetábor ideje alatt a Sepsiszentgyörgyről érkező Demeter Miklós és családja segítségével a résztvevők népi mesterségeket is tanulhatnak majd. Útmutatásuk révén moldvai-csángó népi játékok is készülnek majd a hét folyamán, kipróbálhatják a nemezelést, illetve udmurt táncházban is részt vehetnek majd a táborozók.
A második tábor, a néptánctábor második alkalommal kerül megrendezésre, ebben az évben július 10-15-e között. A népzenetáborhoz hasonlóan ide is mind kezdőket, mind haladókat várnak. A résztvevők Maier Rai és Kati, Benedek Árpád, Bodó Emese és Veress Zoltán segítségével ismerkednek majd meg az egyes tájegységek jellegzetes táncaival. A tánc mellett a hét folyamán szabadtéri játékokra, kézműves foglalkozásra és kirándulásra is sor kerül majd. A Panyoláról érkező Papp Imre és Nagy Dóra révén Mátyás korabeli játékokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők.
A néptánctábor ideje alatt 3 zenekar biztosítja majd a talpalávalót: a Csillagocska, a Soroglya és a Rigófütty zenekar. Minden nap 17:00 órai kezdettel nyílt táncházat szerveznek, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak a Szent László Közösségi Házba.
Jelentkezni mindkét táborba a 0745 149 251-es telefonszámon lehet. A táborok kiemelt támogatója a Communitas Alapítvány. A szervezők minden érdeklődőt nagy szeretettel várnak.
Bagosi Andrea / szatmar.ro
2017. november 1.
Újabb szakmai elismerések a temesvári magyar színtársulatnak
Három újabb szakmai elismeréssel gazdagodott október végén a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulata. A fesztiválszereplések zárásaként a társulat Shakespeare-adaptációja és nonverbális gyerekelőadása, a Piroska is szakmai különdíjat érdemelt ki.
Október 27-én este, a mostanra már többszörösen díjazott Shakespeare, Sonnet 66 című előadás a verseci „Színházi Ősz” klasszikus színházi fesztiválon szerepelt sikerrel, ahol röviddel a szakmai kiértékelő után a társulat átvehette a zsűri különdíját, melyet az előadás üzenetének aktualitása, a klasszikus Shakespeare-motívumok és -szövegek újraértelmezéséért ítéltek oda a csapatnak.
Október 28-án, az idén második alkalommal megrendezésre került Merlin Nemzetközi Gyerekszínházi Fesztiválon szerepelt sikerrel a Bereczki Csilla rendezte nonverbális, klasszikus és népzenei alapok mentén újraértelmezett Piroska című gyerekelőadás. Az esti díjátadón a szakmai zsűri két különdíját is átvehették az alkotók. Egyet Bereczki Csilla rendezőnek ítéltek oda a szöveg színpadra alkalmazásának újszerűségéért és eredetiségéért, a másikat meg a társulat öt bábszínészének (Nagy Dóra, Szilasi Eszter Júlia, Mihály Csongor, Lukács Szilárd, Vass Richárd) játékáért, az előadásban használt összetett és magas művészi értékeket képviselő színpadi nyelvezetért. Gratulálunk az alkotóknak! Pataki Zoltán / Nyugati Jelen (Arad)