Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Jude, Titus
3 tétel
1998. szeptember 29.
Kolozsváron a városháza szept. 28-i déli sajtóértekezletén Gherman Vasile Petru anyakönyvvezető elmondta, hogy szeptember 26-án megtagadta Mátis Jenő és Halmágyi Erika házasságkötését, ugyanis a vőlegény nem román nyelven mondta ki a boldogító igent. A polgármesternek küldött tájékoztatójában az anyakönyvvezető kifejti, hogy Mátis Jenő "daighen"-nel válaszolt arra a kérdésére, hogy senki által nem kényszerítve feleségül veszi Halmágyi Erikát. Ezután együtt tanulmányozták a román nyelv magyarázó szótárát, és mivel a kifejezés sehol sem szerepelt, megtagadta a házasság megkötését. Az anyakönyvvezető emlékeztette az újságírókat, hogy Romániában a hivatalos nyelv a román, ezért ezen a nyelven kell kimondani az igent. - Titus Jude jogász, a polgármesteri hivatal titkára szerint az anyakönyvvezető által kiállított jegyzőkönyv miatt perbe lehet fogni a városházát. Ellenkező esetben a házasodni kívánók 14 napon belül újból próbálkozhatnak a hivatalos házasságkötéssel. /Szabadság (Kolozsvár), szept. 29./
2001. június 22.
"Újabb megdöbbentő tettel lepte meg Kolozsvár lakóit és a városi tanácsosokat Gheorghe Funar polgármester. Jún. 21-én a költségvetés határozat-tervezete helyett a polgármester marhacsontot, oldalbordát és piros-sárga-kék színű fogpiszkálót tett a tanácsosok asztalára. - Sértés a tanácsosok számára, a polgármester csúfságol velünk. Ismeretlen tettes ellen feljelentést teszek a törvényszéken - nyilatkozta Máté András RMDSZ-es tanácsos. A tanácsosok kihívták a rendőrséget és az állategészségügyi igazgatóság képviselőit. A rendőrök kihallgatták Titus Judét, a város jegyzőjét és egyes tanácsosokat. Az újságíróknak csak annyit nyilatkoztak: eljárást indítnak az ügyben. Rögtönzött sajtóértekezletén a polgármester elmondta: értesítette a városi rendőrfőkapitányt, hogy lopás történt a polgármesteri hivatalban. A városháza művelődési osztálya kortárs művészeti kiállítást szervezett az üvegteremben. Arról értesítettek, hogy valaki ellopta a kiállított tárgyakat - mondta. /Kiss Ollivér: Költségvetés helyett marhacsontok. Funar szerint kortárs művészeti kiállításról volt szó. = Szabadság (Kolozsvár), jún. 22./"
2001. augusztus 23.
"Kinevezték azt a népszámlálási bizottságot, amelynek Kolozsváron elő kell készíteni és lebonyolítani a 2002 márciusában zajló népszámlálást - közölte Boros János alpolgármester. A 12 tagú bizottság elnöke Gheorghe Funar polgármester, alelnökei Titus Jude, a város titkára és Vasile Gherman, az anyakönyvvezető osztály vezetője. A bizottságnak tagja majd minden olyan állami intézmény képviselője, amely valamiképpen érintett a népszámlálás munkafolyamatában. Két magyar anyanyelvű tagja van a munkacsoportnak: a polgármesteri hivatal részéről Boros János, a megyei tanfelügyelőség színeiben pedig Szabó Gábor tanfelügyelő. /Sz. Cs.: Kinevezték a népszámlálási bizottságot. Két magyar tag. = Szabadság (Kolozsvár), aug. 23./"