Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Jonica Mónika
1 tétel
2015. december 18.
Nagylelkű fürdővárosiak
Élet a gyermekvédelmi központban
A Dévai Szent Ferenc Alapítvány égisze alá tartozó kovásznai Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi Központ sorsát szívügyüknek tekintik a helyiek, akik ebben az évben is gazdagon adományoztak – tudtuk meg Kolozsi Istvántól, az otthon vezetőjétől.
Beszélgetésünk elején Kolozsi István köszönetét fejezte ki mindazon támogatóknak, akik évente segítik az otthon működését.
– Idén is rengeteg segítséget kaptunk civilektől, vállalkozóktól, csakúgy, mint a város, valamint a Kőrösi Csoma Sándor Líceum vezetőségétől. Főleg élelmiszereket, ruhaneműket adományoztak, a városvezetés emellett nemrég tűzifát biztosított télire – sorolta az intézményvezető.
Immár hagyománnyá vált, hogy Banos György bodoki vállalkozó disznót ajándékoz az otthonnak. Kolozsi szerint ez idén sem lesz másként, úgy tervezik, a disznóvágást farsang környékén ejtik meg.
– A civilek részéről is sok segítséget kapunk. Annyi a támogató, hogy nem győzném a neveket sorolni, egyet azonban nem hagyhatok ki, a kovásznai Varga Éva néniét, aki havonta a nyugdíjából vásárol élelmiszert az otthon lakói számára – emelte ki Kolozsi.
A 48 gyereket gondozó otthonban igyekeznek jó keresztényeket nevelni, ugyanakkor énekre, zenére is tanítják a fiatalokat. Így sikerült saját kórust is létrehozniuk Schola Patrona Hungarorum néven. A Szántó István, Dénes Zsombor, Majlát Gábor, Bocirnea Annamária, Kozma Kinga, Székely Tímea, Balázs Barbara, Deák Szidónia, Deák Julianna, Jonica Mónika, Szántó Anna, Szántó Andrea, Gábor Melinda, Kolozsi Noémi összetételű énekkar több helyi rendezvényen fellépett már, emellett számos meghívásnak tettek eleget, többek között a Kézdivásárhelyen megrendezett kórustalálkozón is jelen voltak műsorukkal, újabban pedig a katolikus templomban is énekelnek szentmiséken.
A kórus mellett együttest is alapítottak az otthonban HANGfoglalás néven. A Szántó Anna, Szántó Andrea, Dénes Zsombor, Szántó István, Kolozsi István alkotta, dallamos rockzenét játszó formáció rendszeres fellépője a Kovásznán megrendezett magyar nemzeti jellegű ünnepségeknek. A zenekari tagok nem tétlenkednek, már tíz saját szerzeménnyel büszkélkednek, ezeket mielőbb hanghordozón is megjelentetnék.
Székely Hírmondó (Kézdivásárhely