Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Jére Lajos
1 tétel
2016. március 20.
Együtt vigyázni őshonos fajtáinkra
Megtelt érdeklődővel szombaton a gyergyószentmiklósi művelődési ház: második alkalommal szerveztek MAGbörzét.
A megnyitót követően előadást tartott a gyergyószentmiklósi Bara István gazda. Előadásában főként a táplálékok minőségére tért ki, a búzáról, tönkölybúzáról szólt, illetve csíráztatásról, a háztáji magok eltűnéséről, komposztálásról, a zöldségek, gyümölcsök tartósításáról, valamint számos praktikus ötletet is megosztott a jelenlévőkkel.
A boldogfalvi Jére Lajos őstermelő, magtermelő sok hasznos tanáccsal látta el a megjelenteket, ültetési technikákról, magok tárolásáról, csíraképességükről szólt, továbbá az őshonos tájfajták, a magok forgalmazási nehézségeit is jelezte. Az orotvai Flórián Albert előadása a gyógynövényekről szólt, melyet követően a szervezők beszélgetésnek adtak teret. Az értekezések között, illetve az est folyamán került sor a vetőmagok csereberéjére, a magvásárra.
„Mostanra eltűntek a magtárak, gabonatárak. Külföldről érkezik a vetőmag, de nem vesszük figyelembe, hogy itt más az éghajlat, nem ugyanaz az állomány. A magbörze üzenete pontosan az, hogy konyhakerti növényeinkben hozzuk vissza a kicsi magkészletet, és a családok cseréljék egymás között, mert az üzletből vásároltat nem tudjuk leellenőrizni, hogy honnan jött, mennyit utazott” – ismertette Bara István.
„Vigyázzunk együtt őshonos tájfajtáinkra, meséljünk tapasztalatainkról, és tegyünk lépéseket egy összetartó közösségért, hogy az unokáink is ismerhessék az egészséges, finom ízeket” – üzenik szervezők.
Baricz Tamás Imola. Székelyhon.ro