Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Jegyes-Tóth Kriszta
1 tétel
2014. április 14.
Tőkés: szívügyünk a magyar nemzetrészek érdekeinek képviselete
A Duna Tv Heti Hírmondó című adásában Jegyes-Tóth Kriszta vendége ezúttal Tőkés László volt, aki a harmadik biztos befutó helyen van a Fidesz Európai Parlamenti listáján.
Tőkés először a kormánypártok győzelmét értékelte. Szerinte várható volt a Fidesz-KDMP pártszövetség győzelme a magyarországi országgyűlési választásokon, bár a kétharmados többség, ami ritkaság a politikatörténelemben, őt meglepte. Úgy látszik a posztkommunista erőknek nem sikerült „feldarálni” ezt az erős nemzeti oldalt – nyugtázta a Fidesz jelöltje.
Tőkés László szerint nem biztos, hogy az RMDSZ tudja teljesíteni az 5 százalékos küszöböt az EP választásokon, így kézenfekvő volt az Orbán Viktor ajánlata, miszerint közös nemzeti listát indítsanak, mivel sajnálatos lenne, ha az erdélyi magyarság képviselet nélkül maradna az Európa Parlamentben.
Mi a közösségi nemzeti önrendelkezés megvalósítását tűztük ki célul, és egy európai kisebbségvédelmi rendszer felállításában gondolkozunk, melynek alappillére az önrendelkezés, az autonómia – szögezte le Tőkés.
A leendő EP összetételéről szólva, Tőkés azt mondta, hogy sok esetben a szocialisták nagyobb nyitottságot és engedékenységet tanúsítottak a kisebbségi jogok kérdésében, mint a néppártiak, bár ez utóbbiak is „óriási lépéseket tett” ezen a téren.
Duna Tv. Erdély.ma