Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Gădălean Beáta
1 tétel
2016. október 13.
Sikeresen vizsgáztak az igazgatójelöltek (Óvodák, iskolák jövője)
Az igazgató- és aligazgatójelöltek tegnapi írásbeli vizsgáján a kilencvenhárom háromszéki pályázóból hárman nem jelentek meg, a kilencvenből  nyolcvannégyen (93,33%) érték el a versenyvizsga további két szakaszán való részvétel jogát. Egyesek szerint a kérdések könnyűek voltak, mások nehéznek ítélték, volt, aki úgy véli, a kognitív képességeket felmérő  tesztek egy része röhejes, másik része fölösleges volt, többen hiányolták a törvény ismeretét ellenőrző kérdéseket, néhányan több menedzsmenttel kapcsolatos feladatra számítottak.
Háromszéken nyolcvanegy igazgatói és negyvenkét aligazgatói állást hirdetett meg a megyei tanfelügyelőség, tizenhat igazgatói és tizenhét aligazgatói tisztségre nem volt jelentkező. A sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceumban berendezett egyetlen megyei vizsgaközpontban tegnap öt teremben tartották az írásbelit, mindenütt biztosították az audio- és videofelügyeletet, valamint a teremkoordinátort és a  vizsgabizottságokból sorshúzással kiválasztott termenkénti három felügyelőt – tájékoztatott Kiss Imre főtanfelügyelő. A pályázóknak két óra állt rendelkezésükre, hogy megoldják a tesztfeladatokat, ez idő alatt a bizottságok tagjait felkészítették a teendőkre. Minden tesztdolgozatot öten javítottak: egy tanfelügyelő, az érintett iskola, valamint az érintett önkormányzat két-két képviselője, kötelezően jelen volt két tanú a pályázók közül, és részt vehettek megfigyelők.
Az írásbeli után szinte azonnal megkezdődött a tesztek kiértékelése, Kisgyörgy Tünde, a baróti Cimbora Napközi Otthon igazgatója az elsők között lépett ki az egyik teremből 9,37 pontos eredménnyel. Erről nem tőle értesültünk, hanem kolléganőjétől, Szőcs Ildikótól és Gădălean Beátától, akinek kislánya jár a Cimborába, és kisfia is oda készül. Ők ketten, a szakszervezeti megfigyelővel és két baróti önkormányzati képviselővel annyira örvendtek a hír hallatán, mintha ők vizsgáztak volna. Azt mondták, Kisgyörgy Tünde jelenlegi igazgató nagyon jól végzi a munkáját, szeretnék, ha továbbra is ő maradna az óvoda élén, szurkolnak neki, hogy a másik két próbán is ilyen jól szerepeljen.  Egy jelenleg is tisztségben lévő igazgatójelölt azt mondta, túl sok volt az azonos típusú kérdés a kognitív felmérésen, szerinte a szemüveges kollégáinak nehézséget okozott, hogy egyes ábrák nagyon  apróak voltak, de nem is látja sok értelmét az olyan feladatoknak, hogy válaszoljanak arra a kérdésre: mi a hasonlóság a kesztyű és a zokni között. Egyik megadott válasz, hogy mindkettő páros, a másik, hogy mindkettő ruhadarab.
A logikai feladatokat könnyen oldotta meg egy másik pályázó, aki szerint a menedzsment témakör is könnyű volt, azt pedig kimondottan tanulságosnak tatja, hogy ellenőrizték, mennyire ismerik a versenyvizsgázók azt az összehasonlító jelentést, ami adott kompetenciákat vizsgál Romániában és az EU-ban. A módszertant betartották, a különböző témakörök közötti arány megfelelt az előírásoknak – véli egy vizsgázó, aki azért szeretné vállalni tovább is az iskola vezetését, mert a kollégáival végzett eddigi csapatmunka sok örömet jelentett számára. 
Keresztély Irma volt főtanfelügyelő a megyei önkormányzat fenntartásában működő Speciális Iskolát, valamint a  Megyei  Humánerőforrás és Nevelési Tanácsadó Központot képviselte a vizsgáztató bizottságban. Lapunk érdeklődésére elmondta: „Az oktatási minisztérium részéről a szándék jó volt, hogy végre az iskolaigazgatók négyéves megbízatást kapjanak, és menedzseri szerződés alapján végezzék munkájukat, ez a rendszernek egy bizonyos fokú stabilitást és folytonosságot biztosított volna, de a mód, ahogy ezt megszervezték, és ahogy a szervezést kézi vezérléssel, állandó változtatásokkal levezették, arra vall, hogy azoknak az embereknek, akik ezt kidolgozták, és videotájékoztatókon keresztül próbálták nap mint nap a hibákat helyrehozni, nincs gyakorlati tapasztalatuk, mintha soha nem dolgoztak volna iskolában, nem tudnák, hogy mit jelent egy iskola vezetése.” A tesztdolgozatok eredményének késő délutánig tartó összesítése után Kiss Imre főtanfelügyelő lapunknak elmondta: minden a szabályzatnak megfelelően zajlott, a kijelölt bizottsági tagok minden településről időben érkeztek, komolyan vették a megbízatást, az eredmények pedig azt bizonyítják, a pályázók is felkészültek a megmérettetésre. 
Az egész országot érintő versenyvizsga – amelyen hat és félezer igazgatói és két és félezer aligazgatói tisztség vár betöltésre – első szakasza lezárult, a szakmai önéletrajzról összeállított iratcsomó vizsgálata és a pályázók menedzseri tervének bemutatása jövő hétfőn kezdődik. A három próba alapján összesített előzetes eredményt november 18-án teszik közzé, a végleges eredmények kihirdetésének végső határideje december 9.
 Fekete Réka Háromszék (Sepsiszentgyörgy)