Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Dogar, Cătălin Moise
2 tétel
2012. március 13.
Nemzetvédő” medikusok
Újabb román diákliga-tüntetés
Miközben tegnap a kormánykoalíció egyeztetett a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatának ügyében, Marosvásárhelyen a Nemzeti Színház előtti téren mintegy 200 román hallgató kiabálta: ne adják el az egyetemet! A román diákliga vezetője, Dan Zolog szerint a magyar hallgatókat manipulálták, és megtiltották nekik, hogy részt vegyenek a tüntetésen.
Az újabb tüntetés a ’90-es márciusi események hangulatát idézte, ugyanazokkal a jelszavakkal tiltakoztak a magyar nyelvű tagozat létrehozása ellen, mint amelyeket az elmúlt 20 év alatt számtalanszor hallhattunk politikusok, “nem-zetvédők” szájából. Ezek lényege: nem akarnak szeparatizmust, etnikai alapú megkülönböztetést, de akarnak egyetemi autonómiát, igazságot, egységet, tanulni akarnak és nem tüntetni, és akarnak az országban maradni, itt gyógyítani a betegeket. Jól összehangolt megmozdulásnak lehettek tanúi, akik tegnap a Színház téren jártak: a diákliga szónokának jelszavait ütemesen skandálta a tüntető diákság, és nem hiányzott az ökölrázás, a papírlengetés sem. A tüntetők kék selyempapír szalagot viseltek, és szinte ugyanazokat az “üze-neteket” tartalmazó papírlapokat lengették, mint korábban, a Városháza előtti téren. Annyival színesedett a “paletta”, hogy ezúttal a tanügyminisztert is “megszólították”, illetve követelték, hogy ne adják el a MOGYE-t, ne tegyék alku tárgyává, ne engedjenek a zsarolásnak. A diákliga alelnöke, Dogar Catalin nagy hévvel biztatta az egyetemistákat. “Figyelmen kívül hagyják az egyetem szenátusának döntését, pedig csakis a szenátus tudja, mi jó a MOGYE-nak. Az egyetemi chartát hallgatólagosan jóváhagyta a minisztérium, de ők nem akarják elfogadni, nem tartják tiszteletben az egyetemi autonómiát. Mindent elvettek tőlünk, az egyetlen dolog, ami maradt, az oktatás, ettől is meg akarnak fosztani” – hangzott el a szónoklatában. Dan Zolog, a liga elnöke kijelentette: az egyetemi autonómiát az ország alaptörvénye garantálja, ennek alapján követelik, hogy a chartát hagyják jóvá és tartsák tiszteletben. A sajtónak adott nyilatkozatában közölte, tudomása szerint a MOGYE magyar hallgatóit “manipulálják” és “megtiltották nekik, hogy kijöjjenek tüntetni”. Ezzel kapcsolatban tegnap a délutáni órákban megpróbáltuk telefonon elérni a MOGYE magyar diákszövetségének vezetőit, ám sikertelenül. A tüntetést követően a diákok végigvonultak a városon, fel az egyetem épületéig.
Antalfi Imola
Népújság (Marosvásárhely)
2012. augusztus 2.
Hitelrontás miatt nyilvános bocsánatkérést vár a MOGYE rektora
A szervezők szerint bizonyíthatóan kapott meghívót
A MOGYE rektora nyilvános bocsánatkérést vár a Tusnádon tartott Nyári Szabadegyetem és Diáktábor szervezőitől, akiknek kétségbe vonta a tisztességét, mivel anélkül tüntették fel a nevét a rendezvény hivatalos programjában, hogy előzetesen megkérdezték, meghívták volna – hangzott el az egyetemi év kiértékeléséről tartott szerdai sajtótájékoztatón.
Ezzel a gesztussal a szervezők azt a hamis benyomást akarták kelteni, hogy bár elfogadta a meghívást, a rektor szándékosan nem vett részt a megbeszélésen, komolytalan, nem szavahihető és érdektelenséget tanúsít a román–magyar problémák iránt. Holott, ha valóban meghívják, valószínű elmegy Tusnádra, mivel fontos számára, hogy mind a két féllel kommunikáljon – állítja Azamfirei professzor.
Egy rendezvény szervezésekor elemi szabály, hogy ha meghívót küldenek, annak elfogadása után tüntetik fel a műsorban a meghívott nevét, ami a többi résztvevő esetében a jelek szerint meg is történt. A helyzet azért szokatlan, mivel a román nyelvű programban Egészséges-e az egészségügyi ellátás? címmel szerepelt a megbeszélés, és hiányzott a meghívottak neve.
„Egy ilyen gesztus az udvariatlanságon túl, amit nem lehet a véletlen számlájára írni, kétségessé teszi, hogy a szervezőket valóban az a tisztességes szándék vezérelte-e, hogy visszaállítsák a normális kapcsolatokat a két fél között. Ez ellen szólnak egyébként azok a nyilatkozatok is, amelyek a közoktatási törvénynek a MOGYE vezetősége általi állítólagos megszegéséről vagy a magyar nyelvű oktatás állítólagos felszámolásáról hangzottak el, jelentek meg – állítja a rektor.
A hitelrontásról szóló kifogás kapcsán felhívtuk Bozsó Imre Lehelt, a Magyar Ifjúsági Tanács elnökét, a tusnádi rendezvény programfelelősét, aki elmondta, hogy a marosvásárhelyi egyetem rektorát hivatalosan elküldött román nyelvű e-mailban hívták meg a MOGYE magyar tagozatáról szóló Merre tart a MOGYE? című előadásra. Az elektronikus levelet bizonyíthatóan július 18-án 12.36 órakor postázták a rektor egyetemi címére. Ebben arra kérték Azamfirei Leonard professzort, hogy ha nem tud részt venni a megbeszélésen, küldjön el maga helyett valakit, aki képviseli az egyetem vezetőségét. A levélben meghagyták valamennyi elérhetőségüket.
Kérdésünkre, hogy nem próbálták-e telefonon felvenni a kapcsolatot a rektorral, amit nyilatkozata szerint Azamfirei professzor elvárt volna egy olyan rendezvény szervezőitől, amelyen a magyar államfő is jelen van, Bozsó Imre Lehel azt felelte, hogy minden előadót e-mailban kértek fel és úgy is kapták a választ.
Mivel a marosvásárhelyi egyetem rektora nem reagált a meghívásra, azért tüntették fel a nevét a programban, hogy ne érezze sértve magát, ha mégis elmegy a szabadegyetem zárónapjára tervezett pódiumbeszélgetésre. Ennek Brassai Attila professzor és Hlavathy Katalin, a magyar diákszövetség vezetője volt a meghívottja magyar részről, a román felet pedig a rektor mellett Cătălin Moise Dogar, a Román Diákliga elnöke képviselte volna.
A Bozsó Imre Lehellel folytatott beszélgetés nyomán újra megkerestük telefonon a MOGYE rektorát, aki továbbra is tagadta, hogy meghívást kapott volna.
Népújság (Marosvásárhely)