Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Didilă, George
1 tétel
2014. december 11.
A DNA célkeresztjében a Temes megyei tanácselnök is
Korrupció és hatalommal való visszaélés gyanúja miatt az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) őrizetbe vette szerdán Titu Bojint, a Temes megyei önkormányzat szociáldemokrata párti (PSD) elnökét.
Az ügyészek a reggeli órákban házkutatást tartottak a megyei tanács székelyén, 17 Temes megyei polgármesteri hivatalban és a Bánsági Vízügyi Igazgatóságon is. A DNA közölte, közbeszerzésekkel kapcsolatos visszaéléseket vizsgálnak, ennek érdekében kihallgatják többek közt az érintett települések polgármestereit, Marcel Mihoc megyei tanácsost, a megyei falumúzeum és a vízügyi hatóság vezetőjét is.
A vizsgálati dosszié alapján Titu Bojin – a megyei tanácselnöki és a PSD megyei elnöki tisztségét kihasználva – több szociáldemokrata színekben polgármesteri tisztséghez jutott elöljáróval beszélte meg, hogy a különböző liciteken az Ecomet West pályázatát fogadják el. George Didilă, a vállalat vezetője Marcel Mihoc támogatására is számíthatott.
Mivel az érintett polgármesteri hivatalok egy része nem tudta kifizetni a szerződésben rögzített összegeket az említett cégnek, Mihoc vállalta, hogy biztosítja az érintetteknek a költségvetés-kiegészítést. Ennek érdekében június 25-én rendkívüli tanácsülést hívtak össze a megyeházán, melynek keretében elfogadták a megyei intézmény büdzséjének a kiigazítását. A DNA azt gyanítja, hogy Titu Bojin mindent megtett annak érdekében, hogy az Ecomet West időben megkapja a pénzét a leszerződött szolgáltatások után.
Jelenleg egyébként a 41 megyei tanácselnök közül 24 elöljárónak gyűlt meg a baja a hatóságokkal korrupció, hatalommal való visszaélés vagy összeférhetetlenség miatt, közülük eddig tizennégyen kerültek az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály célkeresztjébe.
Krónika (Kolozsvár)