Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Demeter Gergely
1 tétel
2017. május 14.
Együtt ünnepeltek, emlékeztek a fitódiak, a szentlélekiek és a mindszentiek
Nemcsak szentmisével emlékeztek, hanem korabeli felvételekkel, történelmi előadással is felelevenítették a Xantus-kápolna történetét, újjáépítésének és felszentelésének körülményeit vasárnap a hosszúaszói völgyben.
A borongós, hűvös időjárás ellenére is sokan ellátogattak vasárnap a Xantus-kápolnához, amelyet az 1694-es tatárjárás emlékére közmunkával építettek újjá 1990-ben. Délelőtti érkezésünkkor a völgyben felállított sátorban már vetítették Kémenes Vincze videofelvételeit, így az érdeklődők megismerhették a kápolna építési és felszentelésének körülményeit.
Két tucat érdeklődő figyelte, ahogy a közmunkát végzők által elkészül az építményt, néha össze-összesúgtak, ha magukra ismertek vagy felismertek valakit. A felvételt viszont még azelőtt megállították, hogy a konkrét felszentelést láthatták volna a jelenlevők, mivel a következő programpontnak is a sátor volt helyszíne − tették ezt azzal a megjegyzéssel, hogy ha lesz rá igény, később folytatódik a vetítés. Orbán Zsolt csíkszeredai történelemtanár utolsó tatárbetörésről szóló előadására zsúfolásig megtelt a sátor. A feszes tempójú, érdekfeszítő előadás által a jelenlevők megismerhették a tatárjárások előzményeit, a konkrét székelyföldi eseményeket, illetve olyan korabeli beszámolókat is, amelyek ellentétesen számolnak be a történtekről.
Utána az ünnepi szentmise fél egykor kezdődött, amelynek elején Demeter Gergely, Csíkmindszent plébánosa arra hívta fel a jelenlévő hívek figyelmét, hogy a megmaradás záloga az Istenbe vetett hit és a család. Prédikációjában is a hit fontosságáról értekezett, rávilágítva, hogy a kilátástalan helyzetekben gyakran csak az Istenbe vetett hit ad kellő lelkierőt a továbblépéshez. Kiemelte, a mai világban sok szó esik az önmegvalósításról, az önkifejezésről, a különböző jogokról, miközben nincs tudatos elköteleződés.
A szentmise után a tervezett program szerint kulturális műsorok következtek: elsőként a Codex régizene együttes lépett színpadra a Komolyzene Hargita Megyének program keretében. Utánuk a csíkszentsimoni fúvószenekar előadását hallhatták az érdeklődők, végül pedig a helyi néptánccsoportok léptek színpadra.
Krézsek Erika csíkszentléleki alpolgármester az esemény céljával kapcsolatban érdeklődésünkre elmondta, a községnek mindeddig nem volt egy olyan eseménye sem, amely mind a három falut − Fitódot, Szentléleket és Mindszentet − összefogta volna.
Mivel a Xantus-kápolnát a három közösség összefogásával építették újra, emiatt úgy vélték, ez meg tudná mozgatni a teljes községet.
Kömény Kamilla / Székelyhon.ro