Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Dedu, Alexandru
1 tétel
2016. március 3.
Zilahi rasszizmusügy: mindenkit megbüntettek
Szinte minden érintettet megbüntetett a Zilah–Nagybányai HCM női kézilabda-mérkőzés hazai szurkolóinak rasszista megnyilvánulásai miatt az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD). 
Szerdai döntésük alapján a bajnoki összecsapást szervező klubnak és a Román Kézilabda-szövetségnek egyenként 5000 lejes pénzbírságot kell kifizetnie, az összecsapás szövetségi megfigyelőjét 3000 lejjel szankcionálták, míg a bírókat 2000 lejes bírsággal sújtották.
A CNCD elnöke, Asztalos Csaba a Krónikának jelezte, hogy bár korábban rendeltek már el ennél nagyobb büntetést is, meglátása szerint ez az összeg összhangban van a történtek súlyával. Mint magyarázta, a zilahiaknak házigazdaként fel kellett volna hívni a drukkerek figyelmét a sportszerű magatartásra, a hangosbemondón keresztül felkérve őket a rasszista megnyilvánulások beszüntetésére.
A mérkőzés játékvezetői és a megfigyelő nem szakították félbe a meccset, utóbbi pedig – mint ismert – még a jelentésében sem tett említést a vendégek színes bőrű kézilabdázóját ért atrocitásról. „A szövetséget pedig azért marasztaltuk el, mert úgy értékeltük, hogy nem vette komolyan az esetet" – közölte Asztalos, hozzátéve, hogy döntésük csak bíróságon fellebbezhető meg.
A CNCD döntése épp egy héttel azután érkezett, hogy az FRH fellebbviteli testülete eltörölte a Zilah csapatára kiszabott első fokú büntetést, mert a jelentések és a videofelvételek alapján nem tartották bizonyítottnak a rasszista magatartást.
Mint arról beszámoltunk, a bizottság tagjai szerint az ügynek szubjektív felhangot adott Melinda Geiger erős hangvételű Facebook-bejegyzése. A Zilahon vendégeskedő máramarosiak román válogatott játékosa volt ugyanis az, aki először hívta fel a figyelmet a negatív élményekre, de később a sértegetések áldozatául esett Allison Pineau is állást foglalt az ügyben.
A francia válogatott légióst ért atrocitások miatt a klub emelt panaszt a sportági szövetségnél, amelynek fegyelmi bizottsága első fokon – a videofelvételek alapján – három zárt kapus meccsel és kétezer lejes pénzbírsággal sújtotta a zilahi klubot. Ennek eltörlésével Alexandru Dedu FRH-elnök sem értett egyet, bevallása szerint ugyanis saját maga is meggyőződött a Zilahon történtek valóságtartamáról.
Érdekesség amúgy, hogy a fegyelmi bizottság épp szerdán hozta nyilvánosságra, hogy ezer lejjel megbírságolta Melinda Geigert a zilahi közönségre nézve sértő nyilatkozatai miatt. 
Vásárhelyi-Nyemec Réka. Krónika (Kolozsvár)