Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Deac, Marius
2 tétel
2015. június 12.
Tripla siker A nyugalomnak Sepsiszentgyörgyön
Három kategóriában jutalmazták a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának A nyugalom című előadását szerdán este Sepsiszentgyörgyön, az Atelier Nemzetközi Színházi Fesztivál díjkiosztó ünnepségén.
A Bartis Attila azonos című műve nyomán készült produkció elnyerte a legjobb előadásnak járó nagydíjat, az Atelier-trófeát, Radu Afrimot a legjobb rendezésért, B. Fülöp Erzsébet színművészt pedig a legjobb női alakításért részesítette elismerésben a szakmai zsűri (Claudiu Groza, Oana Stoica, Cristina Rusiecki, Radu Dinulescu, Marius Deac).
Szabadság (Kolozsvár)
2016. július 23.
Társunk volt emberpróbáló időkben
Észrevétlenül ment el, tapintatosan. Egyik pályatársunk felajánlott segítségét sem vette igénybe, pedig amikor néhány hónapja feleségét búcsúztattuk, megígértük, hogy most rajtunk a sor. Kihívásokkal teli, küzdelmesen nehéz sorsú, egykori állami magyar színházunknak évtizedeken át hűséges társa, barátja volt. A román sajtóban meg műsorfüzeteinkben szigorú, de mindig tapintattal megfogalmazott, őszinte szóval volt társunk. Nehéz helyzetekben is. Hiszem és remélem, hogy akik az emberpróbáló, nehéz években ismerhették, azzal a tisztelettel őrzik emlékét, amit megérdemel az, aki embertársának másságát, kultúráját, anyanyelvét és hitét úgy tisztelte és becsülte, ahogy Deac Marius tette.
László Károly
Háromszék (Sepsiszentgyörgy)