Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Dávid Balázs
2 tétel
2010. december 19.
Cipősdoboznyi szeretet érkezett Erdélybe
2500 magyarországi csomagot osztottak szét a parajdi sóbányában, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekeinek. Az akciót a Baptista szeretetszolgálat szervezte.
A Dévai Szent Ferenc Alapítvány által felkarolt székelyföldi gyerekek már nagyon türelmetlenek voltak. „Szeretetet kaptunk már, és most jön a szeretet kiadása. Amiért nagyon várják a gyerekek – ez a legfőbb téma -, a csomag...hogy hol van a csomag Ági néni?" – mesélte Kovács Ágnes, a Szent Borbála napköziotthon tanítónője.
sóbányában nem fúj a szél, nem esik az eső és nem veszhet el senki. A csillogó szemű gyerekek és a nevelők egyaránt önfeledten ünnepelhettek.
„Az a tervünk, ha marad még a csomagokból, akkor jövő hét folyamán jó emberek segítségével eljuttatjuk tanyán élő családokhoz, gyerekekhez, akik most nem lehetnek itt" – jelentette ki Dávid Balázs, az alapítvány székelyföldi felelőse.
5 évvel ezelőtt 650 csomag érkezett Parajdra, most 2500. A számok igazolják: a szeretet, még ha cipődoboz formája is van, mindig jól jön.
Jakab Endre
Duna TV, Erdély.ma
2013. május 24.
Az ember nem csak kenyérrel él
Újabb szellemi termékkel bővült a Góbé család: Gyöngyössy János Székely templomerődök című, immár negyedik kiadását megérő színes, kézzel írott és rajzolt kötete már kapható a székelyföldi üzletláncnál.
Három éve indult a ma már 250 terméket, több mint ötven termelőt magában foglaló Góbé termékcsalád. „Nem csak kenyérrel él az ember, a lelket is kell táplálni. Ezen elv mentén bővült szellemi termékkel is a Góbé család. Ebbe a sorba harmadikként illeszkedik be Gyöngyössy János könyve” – magyarázta Dávid Balázs, a Góbé termékek brandmenedzsere.
Gyöngyössy szakmáját tekintve vegyészmérnök, viszont bevallása szerint az építészet, főként a műemléképületek már fiatal kora óta érdekelték. A kötet tizenötéves kutató- és terepmunka eredménye, első, fekete-fehér tusrajzokkal illusztrált kiadása 1993-ban jelent meg. „A székely templomerődök dokumentálása terén nagy hiányosságok voltak: bár levéltári dokumentumokat találni, ezek nem nevezhetők olvasmányosaknak” – mondta a szerző, hozzáfűzvén: tavaly nyáron érett meg benne a kötet újrakiadásának gondolata, a Boros Csabával, a Góbé termékcsalád „szellemi atyjával” való találkozás pedig szerencsés véletlen volt. A kódex stílusú kötet negyedik kiadása kétezer példányban jelent meg, kedvezményes áron a Merkúr áruházakban és a Szuper üzletláncnál vásárolható meg.
Negyedik kiadása változatlanul tárja az olvasó elé az előző kötetek tartalmi részét, ezúttal azonban színes rajzokkal bővítve azt. „Mondhatni ízlésesen piacos kiadás ez, amely a számítógép képernyőjéhez szokott szemet a könyv oldalára vonzza. Manapság óriási anyagi bravúrnak számít egy ilyen minőségű színes kötet kiadása, köszönet ezért a Góbé termékcsaládnak” – tette hozzá a szerző.
Gyöngyössy János figyelmét a hagyományos falusi építészet is megragadta, a jövőben ezen a téren kíván tevékenykedni, mesélte. Egyébként a szerző Székelyföldi vártemplomok című, hasonló témában kiadott kötete 1995-ben jelent meg Budapesten, a bővített kiadásban társszerzője volt Sebestyén József és Kerny Terézia. Székelyföldi templomerődök című művéért Debreceni László-emlékdíjban részesítette a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság.
Kovács Eszter |
Gyöngyössy János: Székely templomerődök /Infopress Rt. Székelyudvarhely, 1993/,
Gyöngyössy János: Székely templomerődök /Csíkszereda, 1994/
szekelyhon.ro