Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Danciu, Ana Maria
1 tétel
2014. augusztus 15.
Harmadszor is megyei tanácselnök Vákár István
Törvénytelen, ezért támadta meg másodszor is Mihai Seplecan (PNL) megyei tanácsi alelnöki kinevezését és Ioan Oleleu (PSD) korábbi alelnök menesztését a Kolozs Megyei Prefektúra tegnap a közigazgatási bíróságon.
A Kolozs megyei tanács ilyen irányú határozatai tehát most érvénytelenné válnak, és újra feláll a korábbi status quo: Ioan Oleleu a Kolozs Megyei Tanács alelnöke lesz, Mihai Seplecan pusztán megyei tanácsos. Vákár István (képünkön) pedig két és fél hónap alatt harmadszor is elnöki jogkörben találja magát. A megyei tanács július 31-i döntései azért törvénytelenek, mert a 215/2001-es törvény „semmiféleképpen nem rendelkezik a megyei tanács alelnöki tisztségének visszavonásáról, egyszerűen nem létezik semmiféle előírás az ilyen helyzetben szükséges feltételekre, okokra és eljárásra vonatkozóan” – nyilatkozta Ana Maria Danciu, a prefektúra szóvivője.
A törvény csak a megyei tanácsi alelnök felmentésének körülményeit szabályozza, ám ennek visszamenőleges hatása is van. „Ioan Oleleu az utóbbi két évben látta el az alelnöki feladatokat, mégsem lehet eltörölni a tisztségéből fakadó minden korábbi következményt” – magyarázza a szóvivő hozzátéve: a törvény tiltja két azonos tartalmú államigazgatási okirat elfogadását, márpedig ebben az esetben a megyei tanács korábbi ülésén már született egy Oleleut felmentő határozat.
Szabadság (Kolozsvár)