Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Calotă, Emil
2 tétel
2017. szeptember 27.
Drágább lesz a gáz!
Október 1-jétől 6 százalékkal nő a lakosságnak szállított gáz ára – nyilatkozta kedden Emil Calotă, az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) elnöke.
A szakember szerint "a gáz árának liberalizációja, a fogyasztók által fizetett összeg csökkenéséhez vezetett, a börzén ugyanis április 1-től mostanig 72 lej jön 1 MWh átlagárának, de voltak 68, 69 lejes licitek is. Ehhez képest, a liberalizálást előíró kormányrendelet hiányában, ma 1 MWh energia ára 78 lejnél tartana, ami jóval több mint az import gáz ára" - magyarázta az ANRE elnöke. Romániában 2017. április 1-jén liberalizálták a hazai előállítású gáz árát. szatmar.ro
2017. szeptember 29.
Vasárnaptól jelentősen megdrágul az élet Romániában
Október elsejétől, vasárnaptól nő a villany- és a gázszámla, és ismét drágulnak az üzemanyagok. Ez maga után vonja az élelmiszerek és különböző szolgáltatások árának emelkedését is. Ráadásul a bankkölcsön drágult, és a hitelrészletek is nőnek.
Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) elnöke, Niculae Havrileț korábban bejelentette, hogy október elsejétől a lakossági villamos energia kWh-ja 3 banival drágul. Ez azt jelenti, hogy 100 kWh fogyasztás esetén 3,45 lejjel lesz nagyobb a villanyszámla.
Az ANRE alelnöke, Emil Calotă a lakossági földgáz drágulását jelentette be. E szerint a háztartások október elsejétől átlagban 6 százalékkal nagyobb gázszámlára számíthatnak. Ezt a drágulást az ANRE még nem hagyta ugyan jóvá, de jövő héten megteszi – közölte Calotă.
Ismert azt is, hogy az üzemanyagok jövedéki adója október elsejétől literenként 0,16 lejjel emelkedik. Ez az illeték szeptember 15-én is nőtt már 0,16 lejjel. A jövedéki adó első megemelése után átlagban 9 banival drágult az üzemanyag a töltőállomásokon. Vasárnaptól várhatóan 5 lej fölé szökik a benzin és a gázolaj ára.
A gond az, hogy az energiaár-emelkedés különböző termékek és szolgáltatások drágulását is maga után vonja. A hazai élelmiszeripari szakszervezetek szövetségének elnöke, Dragoș Frumosu becslése szerint 5-6 százalékkal nőnek az élelmiszerárak október elseje után.
Mindemellett az utóbbi két év legmagasabb értékére nőtt a három hónapos Robor index (bankközi kamatláb), amely alapján a bankok kiszámolják a lejalapú hitelek kamatait. Ez azt jelenti, hogy jelentősen megdrágultak a kölcsönök, és nőnek és törlesztőrészletek is. maszol.ro