Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Andruh, Marius
3 tétel
2012. február 14.
Újabb plágiumbotrány az orvosi egyetemen
Egy hónapra rá, hogy dr. Hantz Péter biofizikus, a bázeli Friedrich Miescher Orvosbiológiai Kutatóintézet munkatársa, a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) alelnöke internetes sajtótájékoztatóján plágiummal vádolta meg a MOGYE rektorát és tudományos rektorhelyettesét, tegnap újabb adatokat hozott nyilvánosságra, ezúttal Leonard Azamfireiről, az általános orvosi kar dékánjáról jelentve ki, hogy “egy plagizáló csapat vezetője volt”. Dr. Hantz Péter a plagizáló oktatók félreállítását és megbüntetését követeli.
Dr. Hantz Péter a sajtónak nyilatkozva kijelentette, tavaly decemberben jutott tudomására, hogy “a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem egyes vezetői plágium révén próbálják növelni tudományos közleményeik listáját”. “Az egyetem rektorának, Constantin Copotoiunak, és tudományos rektorhelyettesének, Brînzaniuc Klarának a vezetésével olyan orvosi szakcikkeket írtak, amelyek döntő része külföldi folyóiratokban megjelent munkák másolatából áll” – mondta a bázeli kutató, aki megkereste az eredeti cikkek szerzőit: a holland dr. Wendy Keldert, dr. Theodoor Wiggers professzort és dr. Hayan Rammalt, akik etikátlannak, elfogadhatatlannak és egyértelműen plágiumnak minősítették azt, hogy a MOGYE rektora és rektorhelyettese vezette tudományos dolgozatokban jelentős részleteket másoltak ki a külföldi professzorok munkáiból, anélkül, hogy a forrást megjelölték volna. Hantz Péter szerint a plágium tényének nyilvánosságra kerülése után a rektor és a rektorhelyettes abszurd és ellentmondásos magyarázkodásba kezdett: “a rektor nem restellte kijelenteni, hogy egy orvosi problémáról csak egyféleképpen lehet beszélni. Utána azt találta ki, hogy tudta és akarata ellenére lett a közlemény utolsó szerzője (a publikáló csapat vezetője). Hozzátette, hogy a cikkről csak tavaly augusztusban szerzett tudomást, és azonnal értesítette az egyetem etikai bizottságát. Az egyetem etikai bizottságának tagjai csak a botrány kirobbanása után, decemberben szereztek tudomást az ügyről. A rektorhelyettes a botrányért a magyar kollegákat hibáztatta, akiktől szerinte »minden gonoszság kitelik« (»orice gest reprobabil«). A plágiumvád kapcsán azt nyilatkozta, hogy csupán egy sebészeti eljárás leírását másolták ki külföldi közleményekből. A cikk, amelynek a rektorhelyettes az utolsó szerzője, szinte teljes egészében két külföldi közleményből lett összevágva. Nyomatékul mindkét eredeti cikk szerzőinek plágiumnyilatkozatát is megszereztem” – jelentette ki Hantz Péter.
A BKB alelnöke szerint újabb MOGYE-vezetőről derült ki, hogy “egy plagizáló csapat vezetője volt”: az Általános Orvostudományi Kar dékánja, Leonard Azamfirei, aki a héten zajló választásokon a rektori állásra pályázik, Hantz szerint a “Nucleated red blood cells in the blood of medical intensive care patients indicate increased mortality risk: a prospective cohort study” című, dr. A. Stachon németországi professzor 2007-ben kiadott dolgozatából “vett át szövegrészeket és orvosi adatokat”. A biofizikus felhívta a figyelmet, hogy az egyetem doktori iskolájának szabályzata szerint a doktori témavezetőknek doktorandusaik plagizálásáért is viselniük kell a felelősséget.
Hantz Péter még januárban levélben fordult a Romániai Felsőoktatás Minőségbiztosítási Ügynökségéhez (ARACIS), amelynek vezetője elhárította a felelősséget, mondván: nem tartozik a hatáskörébe ez ügyben eljárni. A BKB alelnöke ezt követően az oktatási tárca keretében működő, szakmai címek, oklevelek és egyetemi igazolványok elsmerésével foglalkozó szakosztály vezetőjéhez, dr. Marius Andruhhoz fordult, aki nem válaszolt levelére, ezért legutóbb a szaktárca vezetőjéhez küldte el a plágiumügyek teljes dokumentációját, ugyanakkor a Bolyai Egyetem Barátainak Egyesülete pert indít és az EP petíciós bizottságához fordul a MOGYE plágiummal vádolt vezetőinek ügyében. Hantz Péter a plagizáló oktatók félreállítását és megbüntetését követeli, azt, hogy állítsanak fel bizottságot a tudományos munkák alanyát képező páciensek adatainak felülvizsgálata céljából.
Antalfi Imola
Népújság (Marosvásárhely)
2012. június 30.
Victor Ponta plagizált doktori dolgozatában?!
Az Egyetemi Címeket, Okleveleket és Bizonyítványokat Igazoló Országos Tanács (CNATDCU) tegnapi ülésén hozott határozata értelmében Victor Ponta kormányfő plagizált a doktori dolgozatában, és a tanács azt javasolja az oktatási tárcának, hogy vonja vissza a doktori titulust.
A tanács ülésén a 21 tagból 13 vett részt, ők szavazták meg a döntést.
A döntést követően a CNATDCU elküldte az oktatási tárcának a Victor Ponta doktori titulusának visszavonását indítványozó javaslatot.
Marius Andruh, a CNATDCU vezetőtanácsának elnöke kijelentette, oldalanként ellenőrizték a 307 oldalas doktori dolgozatot, és megállapították, hogy 85 oldal a forrás megnevezése nélkül tartalmaz kimásolt szövegeket, és ezeket nagyon könnyű felfedezni. Ami a könyvészetet illeti, a dolgozat közel 40 oldala esetében nincs megjelölve a forrás.
Liviu Pop ideiglenes oktatási miniszter, aki csütörtökön kiadott egy rendeletet a CNATDCU átszervezésére, azt állítja, hogy a tanácsnak nem áll hatáskörében ilyen döntést hozni. Pop szerint a plagizálási ügyekkel az Országos Etikai Tanács foglalkozik, és ez az egyetlen szerv, amely dönteni tud a kormányfő esetében felmerült plagizálási vád kapcsán.
Mircea Miclea volt oktatási miniszter, a tanács tagja már a délelőtt folyamán úgy nyilatkozott, hogy a miniszterelnök plagizált, s véleményét a tanács több tagja is osztja. Liviu Pop ideiglenes oktatási miniszter a tanács ülésének helyszínére sietett, és ott kijelentette, hogy Miclea törvénytelenül járt el, amikor Ponta plágium-ügyéről nyilatkozott. Megerősítette csütörtökön hozott döntését, mely szerint a testületet feloszlatta. Mivel a tárcavezető feloszlatta a tanácsot, ennek a Ponta plagizálására vonatkozó döntése közjogi szempontból nem érvényes.
A Nature folyóirat szerint Victor Ponta kormányfőt plagizálással vádolják. A folyóirat szerint a Ponta által írt, a Nemzetközi Ítélőtábláról szóló doktori dolgozat több mint fele máshonnan másolt szövegekből áll.
(Mediafax) Nyugati Jelen (Arad)
2012. július 15.
Ha Ponta dolgozata plágium, felszámolhatják a doktori iskolát
Ecaterina Andronescu tanügyminiszter pénteken azt mondta, amennyiben az Országos Etikai Tanács megállapítja, hogy Victor Ponta doktori dolgozata plágium, a doktori iskola felszámolása is szóba jöhet.
Arra a kérdésre válaszolva, hogy mit tesz, ha az Országos Etikai Tanács megállapítja, Victor Ponta miniszterelnök doktori dolgozata esetében plágiumról van szó, azt mondta, úgy fog eljárni, miként azt a törvény előírja.
“Intézkedni fogunk, még a doktori iskola felszámolásáig is eljuthatunk” – mondta a tanügyminiszter.
Egyedül az Országos Etikai Tanács illetékes intézményesen ítélkezni a tisztségviselők szabálysértése esetében, ilyen összefüggésben fogja elemezni Victor Ponta kormányfő folyamodványát is, hogy tisztázódjék a plágiumgyanú – közölte szerdán az Országos Tudományos Kutatási Hatóság (ANCS), amelynek keretében az etikai tanács működik.
A pontosítást annak nyomán hozták, hogy Victor Ponta kormányfő doktori dolgozatát elemezte az Egyetemi Okleveleket, Diplomákat és Bizonyítványokat Hitelesítő Országos Tanács (CNATDCU), és megtárgyalja a bukaresti egyetem etikai bizottsága.
Az Országos Etikai Tanácsot Ponta kérte fel az ellene felhozott vádak tisztázására a Nemzetközi Büntetőbíróságról szóló doktori disszertációja kapcsán. A szakértőkkel folytatott tanácskozást követően mondja ki döntését az Országos Etikai Tanács.
Június 29-i ülésén az Egyetemi Okleveleket, Diplomákat és Bizonyítványokat Hitelesítő Országos Tanács megállapította, hogy Victor Ponta miniszterelnök doktori dolgozata plágium, és javasolták a tanügyminisztériumnak doktori címe visszavonását.
Marius Andruh, a CNATDCU elnöke akkor azt nyilatkozta, lapról lapra elemezték a 307 oldalas dolgozatot, és megállapították, 85 oldal forrásmegjelölés nélküli másolás.
Ponta doktori disszertációjának könyvészetét illetően pedig a dolgozat közel 40 oldala esetében nem jelölte meg a forrást – állítja a CNATDCU.
Liviu Pop, ideiglenes tárcavezető a június 29-i ülés előtt elrendelte a CNATDCU átszervezését, és azt állította, hogy ez a testület nem illetékes a Ponta doktori dolgozatával kapcsolatos döntéshozatalban. Popa azt mondta, hogy a plágiumügyekkel az Országos Etikai Tanács foglalkozik, ez az egyedüli illetékes testület a kormányfő esetleges plágiumügyének megoldásában.
A vádak elhangzásakor Ponta azt mondta, le fog mondani doktori címéről, ha a tanügyminisztérium szakbizottsága megállapítja, hogy tévedett, amikor doktori dolgozata végén, nem pedig a lapok alján tüntette fel az idézett szerzőket.
A kormányfő az Országos Tudományos Kutatási Hatósághoz fordult a 2009-ban készült doktori dolgozata elemzését kérve.
Július 2-án Victor Ponta kijelentette, hogy a doktori dolgozatát plágiumnak minősítő CNATDCU-tagok a PDL nevében szövetkeztek „maffiaszerű leszámolásra”, és soha nem tanulmányoztak ehhez hasonló dolgozatot. Ugyanakkor megjegyezte, hogy nem fog lemondani doktori címéről, miként kormányfői tisztségéről sem.
A kormányfő a Nature című folyóirat szerint plágiummal vádolható, mivel a Nemzetközi Büntetőbíróságról szóló doktori dolgozata – névtelenül jelentkező személy által bemutatott dokumentumok szerint – másolt szövegeket tartalmaz.
nyugatijelen.com
Erdély.ma