Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Andrei, Tudorel
5 tétel
2013. június 5.
Július 4-én teszik közzé a népszámlálás végleges eredményeit
Az Országos Statisztikai Hivatal 2013. július 4-én hozza nyilvánosságra a 2011-ben elvégzett népszámlálás végleges eredményeit. Az ingatlanokra vonatkozó összesítést szeptember-októberben teszik majd közzé – jelentette be Tudorel Andrei, az intézmény elnöke.
Mint ismert, a legutóbbi népszámlálást 2011. október 20–31. között végezték hazánkban. Az előzetes információk szerint, Románia stabil lakossága 19 millió 43 ezer 767 fő. Ebből 9 millió 764 ezer 11 fő, vagyis 51,3 százalék, nő.
A végleges adatok ismertetésére az Eurostat 27 hónapos határidőt szabott meg, ez pedig 2014 elején járna le – írja a Mediafax.
marosvasarhelyi.info
Erdély.ma
2014. június 5.
A világháború óta nem volt ilyen alacsony a születések száma
A második világháború óta nem volt olyan alacsony a születések száma Romániában, mint tavaly – hívta fel a figyelmet ma az Országos Statisztikai Hivatal igazgatója.
Tudorel Andrei szerint tavaly mindössze 180 ezer gyermek jött világra az országban, és ez a demográfiai irányzat folytatódni látszik. A szakember elmondta, ahhoz, hogy Románia népességszáma a jelenlegi szinten maradjon, egy romániai nőnek átlagban 2,1 gyermeket kellene szülnie a jelenlegi 1,4 helyett.
A statisztikai hivatal demográfiai szakértője Silvia Pisică a jelenséget azzal magyarázza, hogy nagyon sok 25 és 45 közötti életkorú házaspár hagyta el az utóbbi időben az országot. Emellett a gyermekvállalás időpontja is kitolódott, a korábbi 22 évről 30 évre.
marosvasarhelyiradio.ro / Hotnews / maszol.ro. Erdély.ma
2014. június 6.
Húszmillió alatt az ország – A rendszerváltás óta először csökkent ennyit Románia lakossága
Az 1989-es rendszerváltás óta először csökkent húszmillió alá Románia állandó lakossága – közölte tegnap Tudorel Andrei, az országos statisztikai intézet elnöke a 2013-as év előzetes demográfiai adatai alapján.
Több mint hetven éve, a második világháború óta nem fordult elő, hogy a Romániában született csecsemők száma nem érte el a 180 ezret, a népességcsökkenés mégsem ennek, hanem elsősorban a kivándorlásnak tulajdonítható: nemcsak a kitelepülők nagy száma miatt, hanem azért is, mert a távozók főleg a gyermekvállalás szempontjából fontos 25–45 év közötti korosztályból kerültek ki.
Jelenleg legalább 2,3 millió román állampolgár él külföldön, legtöbben Olaszországban és Spanyolországban, a kivándorlási folyamat azonban leállt: tavaly nem távozott több lakos Romániából, mint ahány itt letelepedett, és mindkét szám tízezer alatt volt. Ahhoz, hogy Románia lakossága megmaradjon a húszmilliós szinten, a nőknek átlagosan 2,1 gyermeket kellene szülniük, ezzel szemben a jelenlegi átlag 1,4 körül mozog.
Az intézmény legfrissebb összesítése szerint Romániában 4,3 millió kiskorú él, és az ország 5,3 millió családja közül több mint 3,5 milliónak egyetlen gyermeke van. Itt is egyre később vállalják az anyaságot: a szülő nők átlagéletkora tavaly 28 év volt, az első gyermeket pedig átlagosan 26 és fél éves korukban hozzák világra. A külföldön dolgozó, de román iratokkal rendelkező családokban tavaly több mint 22 ezer gyerek született.
Háromszék. Székelyhon.ro
2015. június 9.
2021-ben lesz újabb népszámlálás Romániában
Tudorel Andrei, az Országos Statisztikai Hivatal vezetője tegnap azt mondta, már idén elkezdik az előkészületeket. Úgy nyilatkozott, a 2011-es népszámlálás eredményei elfogadhatók, de a legközelebbit úgy szeretnék megszervezni, hogy jóval egyértelműbbek legyenek az eredményei. A legutóbbi népszámlálási adatok szerint Románia stabil lakossága meghaladja a 20 milliót, 51,4 százaléka nő.
nyugatijelen.com / Transindex / Erdély FM
Erdély.ma
2015. december 10.
Két kisvárosnyi lakossal csökkent Románia népessége tavaly
Két kisvárosnyi lakossal, mintegy 80 ezer fővel csökkent Románia népessége tavaly – közölte csütörtökön Tudorel Andrei, a román statisztikai intézet (INS) elnöke a 2014-es esztendő demográfiai évkönyvét bemutató sajtóértekezletén.
Románia lakossága az 1990-ben regisztrált 23,2 milliós csúcsról az utóbbi negyed évszázadban az 1966-os év szintjére, 19,9 millióra csökkent, és jelentős mértékben elöregedett. Kevesebb mint fél évszázad alatt csaknem megduplázódott, az összlakosság több mint 15 százalékára emelkedett a 65 évnél idősebbek aránya. A 15 év alatti gyerekek 1970-ben még a lakosság több mint 25 százalékát tették ki, ma pedig arányuk nem éri el a 15 százalékot – tájékoztatott az INS elnöke.
Elmondása szerint 2013-ig a fogyáshoz a kivándorlás járult hozzá a legnagyobb, 70-80 százalékos mértékben, azóta viszont inkább ennek következményei okoznak gondot.
Romániából az elmúlt negyed században – de főleg az ország uniós csatlakozása, 2007 óta – vendégmunkások milliói költöztek Nyugatra, elsősorban Olaszországba és Spanyolországba. Bár ez a migrációs folyamat leállt – nem távoznak már lényegesen többen, mint ahányan visszatérnek Romániába – a jelenség továbbra is hozzájárul a népesség fogyásához, mivel a kivándorlók főleg a gyermekvállalás szempontjából fontos 25-45 év közötti korosztályból kerültek ki – emelte ki a szakember.
A Hotnews.ro hírportál további adatokat is közölt csütörtökön a demográfiai évkönyvből. Ezek szerint Romániában tavaly ezer lakosra 8,3 élve születés jutott. Magasabb, 9 feletti születési rátát a fővárost övező Ilfov, illetve Bihar, Besztece-Naszód, Brassó, Konstanca, Kovászna, Hargita, Iasi és Maros megyében regisztráltak, a legalacsonyabb arányt (6,1) Braila megyében jegyezték fel. A romániai nőknél a termékenységi ráta 1,3 gyermekre csökkent. A falun élők átlagosan 24,2 éves korukban, a városiak pedig csak 28,3 éves korukban szülték meg első gyermeküket.
MTI
Erdély.ma