Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Andreescu, Daniela
3 tétel
2010. január 15.
A kormányfőtitkárság fizet a kisebbségi szervezeteknek és az egyházaknak
Az egyes minisztériumok költségkereteinek kialakításánál tart a bukaresti törvényhozás a 2010-es büdzsétervezet vitájában. Szerda estére jóváhagyták a kormányfőtitkárság idei költségvetését, amit az eredeti javaslathoz képest 40 millió lejjel megtoldottak, így az hétmillióval meghaladja az egymilliárd lejt. A többletből az egyházi műemlék épületek karbantartására, restaurálására, illetve az egyházi műkincsek megőrzésére lehet költeni. A felekezetek közötti felosztásról külön határozatban rendelkezik majd a kormány.
A költségkeret növelését a két ház pénzügyi-költségvetési bizottsága javasolta, így próbálván lerövidíteni a plenáris vitát. Ez nem sikerült, ugyanis számos ellenzéki képviselő és szenátor – úgymond választókerülete érdekét szem előtt tartva – a plénumban is fenntartotta módosító indítványát egy-egy vagy több meghatározott egyházi ingatlan finanszírozására. Közel négy órán át tartott a nagyjából ezer ilyen indítvány felolvasása; a kezdeményezéseket mind leszavazták.
Jóváhagyták azonban, hogy a Daniela Andreescu kormányfőtitkár vezette intézmény büdzséjében szerepelnek a kisebbségi szervezetek finanszírozására fordítható tétel. Bérköltséget, kulturális rendezvényeket, ingó és ingatlan javak vásárlását lehet ebből támogatni.
A parlamenti statisztika szerint a 2010-es költségvetési tervhez benyújtott, hatezernél több módosító indítványból mindössze 69-et talált támogathatónak a két ház egyesített szakbizottsága. A legtöbb változtatás (csaknem 3400-at) a fejlesztési minisztérium büdzsétervezetére vonatkozott, másfélezernél több javaslat érkezett a tanügyi tárca idei költségvetési tervéhez, az önkormányzatokra vonatkozó fejezethez pedig ezer.
(-fia) Forrás: Nyugati Jelen (Arad)
2010. február 12.
Nyilvánosságra hozott ’89-es államtitkok
Húsz évvel a kommunista rendszer bukása után a védelmi miniszter kérésére a kormány tegnapi ülésén úgy döntött, hogy titoktalanít több, az 1989-es decemberi forradalommal kapcsolatos dokumentumot. Daniela Andreescu kormányfőtitkár bejelentése szerint a szóban forgó iratokat a Hivatalos Közlönyben is nyilvánosságra hozzák.
A kormány határozatát Gabriel Oprea védelmi miniszter is megerősítette a sajtónak. Elmondása szerint több mint 7000 olyan iratról van szó, amely az 1989-es eseményekkel kapcsolatos. A védelmi minisztérium már hétfőn közleményben jelezte, hogy megteszik a törvényes lépéseket az 1989-es történésekre vonatkozó államtitoknak minősített adatok titoktalanítása érdekében. A közlemény szerint január 15-én már feloldottak 1989 dokumentumot, amely összesen 2684 ívet tesz ki.
Ionuţ Matei, az 1989. December 21. Egyesület ügyvédje közölte: az eddig titoktalanított több mint 2600 ív munkahelyi titkot képez. „Ezek többségét már eljuttatták hozzánk” – szögezte le Matei, hozzáfűzve: ismeretei szerint a védelmi minisztérium birtokában további 8635 olyan ív található, amelyeket államtitoknak minősítettek. Forrás: Szabadság (Kolozsvár)
2011. december 20.

Holnap veszi át hivatalát Dézsi
A szerdai kormányülés után veszi át új hivatalát az RMDSZ által javasolt kormányfőtitkár. Dézsi Attila addig még ellátja Hunyad megyei prefektusi teendőit; mint lapunknak elmondta, kinevezése azért késett, mert a Zsil-völgyi bányákban kitört szakszervezeti elégedetlenségeket kellett kezelnie. Így az e heti kormányülésig, amelyen kinevezik Dézsit, még Gáti István kormányfőtitkári megbízása marad érvényben. Az új kormányfőtitkár a koalíció tegnapi ülésén is részt vett.
Fekete Szabó András szenátusi frakcióvezető tájékoztatása szerint Dézsi Attila bemutatkozott, majd a terveiről beszélt a miniszterelnöknek és a kormánypártok vezetőinek. Lapunk úgy tudja, Dézsi kinevezésével egy időben Emil Boc felmenti tisztségéből Gáti István eddigi kormányfőtitkár-helyettest, a Demokrata Liberális Párt (PDL) ugyanis nem fogadta el azt, hogy az intézmény mindkét vezetői tisztségét az RMDSZ jelöltjei töltsék be. Mint ismert, a kormányfőtitkári poszt november végén üresedett meg, amikor Emil Boc miniszterelnök leváltotta az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) által összeférhetetlenséggel vádolt Daniela Andreescut. Mircea Geoană szenátusi házelnök utódjának megválasztásakor a koalíciós partnerek abban állapodtak meg, hogy az RMDSZ támogatja a PDL jelöltjét, cserében pedig a szövetség nevesítheti a kormányfőtitkárt. Dézsi Attila 37 éves jogász, 2004 óta tevékeny tagja a Hunyad megyei politikai és közéletnek. 2010. június 1-jén nevezték ki Hunyad megye prefektusává. 2009 és 2010 között a kormányfőtitkárságon dolgozott kormányzati szakértőként, 2006 és 2009 között alprefektusi tisztséget töltött be, 2005 és 2006 között pedig a prefektúra főtitkára volt.
Új Magyar Szó (Bukarest)