Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Ágoston Béla
2 tétel
2003. február 10.
"Febr. 9-én Kolozsváron, a Puck Bábszínház bemutatója előtt a bábjáték magyarországi vendégrendezője, Szabó Zsuzsa bejelentette a közönségnek, hogy a további előadásokra nem kerülhet sor, a produkcióra szerződtetett, szintén magyarországi zeneszerző, Ágoston Béla tiszteletdíját ugyanis a bábszínház igazgatója, Traian Savinescu nem hajlandó kifizetni. A honoráriumot ugyanis az igazgató a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) által a bábszínház magyar tagozata számára megítélt továbbképzési összegből fedezte volna, a pályázati összeg átirányításával. Varga Ibolya rendezőnő elmondta, az igazgatónak nincs joga ilyen célokra felhasználni a magyar társulat továbbképzésére megítélt pénzt, a bábszínház pedig, mint intézmény köteles kifizetni a meghívott munkatársakat, hiszen megrendelt munkáról volt szó. Végül Traian Savinescu igazgató ígéretet tett, hogy írásban kötelezi magát: amennyiben a NKÖM nem hagyja jóvá azt, hogy a minisztériumi támogatásból lehessen kifizetni a honoráriumot, akkor a zeneszerzőt megillető összeget a bábszínház fogja honorálni, legkésőbb márc. 10-ig. /Köllő Katalin: Botrányos bemutató a bábszínházban. = Szabadság (Kolozsvár), febr. 10./ "
2015. szeptember 17.
Évadkezdés az Arielben
A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház a 2015–2016-os évadot szeptember 22-én este 7 órától a 12 év fölöttieknek ajánlott Momo című előadásával kezdi a színház stúdiótermében.
A Michael Ende Momó című meseregénye alapján készült, színházi és bábos elemeket ötvöző előadást a Blattner-díjas Rumi László rendezte; tervező Balla Gábor, zeneszerző Ágoston Béla. Színpadra lép: Balogh Annamária, Bonczidai Dezső, Cseke Péter, Dull János, Fehér Csaba, Gáll Ágnes, Gönczy Katalin, Halmágyi Éva, Molnár József, Szabó Dániel, Szőlősi-Pénzes Szilárd. Momo, az istenien bölcs és gyermekien ártatlan lány-lény szembeszegül az időrabló szürke urakkal, hogy megmentse barátait, egy kisváros vidám és esendő lakóit. Vajon sikerül-e visszaszereznie a baráti bizalom fényét, az önfeledt játék örömét, a szívvel mérhető időt?
Az Ariel részt vesz Gyergyószentmiklóson a Nemzetiségi Színházi Kollokviumon, ahol László Zsuzsa Cigányhold című előadásával mutatkozik be. A kortárs cigány költők műveiből készült produkcióval a színész saját korlátait feszegeti, ugyanakkor a nézőket is bevonja a játékba, nekik szegezi a kérdéseit, arra próbálja rávenni őket, éljék bele magukat mások életébe is. Az előadás szeptember 25-én lesz látható Gyergyószentmiklóson Ozvald Enikő rendezésében. Ugyancsak Gyergyószentmiklóson játsszák a fesztivál keretében, majd Marosvásárhelyen is műsorra tűzik a szintén felnőtteknek szóló Pentheszileia-program című darabot.
Szeptember végére, október elejére tervezik a legújabb bemutatót az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban, amikor gyereknézőik a Kortyondi király című mesejátékot láthatják Rumi László rendezésében. A Kortyondi király október közepére meghívást kapott a kolozsvári Puck Fesztiválra, a Momo pedig október 8-án részt vesz a nagyváradi FuxFeszten. Október közepén újabb előadás próbáit kezdik el a bábszínészek: A brémai muzsikusok című gyerekelőadást Vidovszky György rendezésében viszik színpadra. A rendező neve nem ismeretlen a marosvásárhelyi közönség számára, ugyanis ő rendezte a Tompa Miklós Társulat A Pál utcai fiúk című produkcióját.
Antal Erika
Székelyhon.ro