Udvardy Frigyes
A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990–2017
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
intézmény
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
helyszín
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Acél Sándor
1 tétel
2015. augusztus 9.
Otthon érezték magukat a kárpátaljaiak
Ötödik alkalommal tartottak községi napokat Balavásáron. Amint azt a szervezőktől megtudtuk: a rendezvénnyel minden nemzedéket szeretnének megszólítani, úgy, hogy közben olyan programokat is szerveznek, amelyekkel megpróbálnak túllépni az átlagos falunapok színvonalán.
A szombati főzőversenyen a fótiak finom tárkonyos ragulevesét is megkóstoltuk, és találkoztunk olyan kárpátaljaiakkal is, akik először jártak Erdélyben. Székely Ella önkormányzati képviselő, a rendezvény egyik főszervezője avatott be az eseményekbe. Csütörtökön a közigazgatásilag Balavásárhoz tartozó települések fogadták azokat a vendégeket, akik Fótról, Bátyúból, Kisbárapátiból, Somogyvárról, Alsódebrőről érkeztek.
A rendezvény pénteken a testvértelepülések közös találkozójával folytatódott, melynek témája az épített örökség, hagyományok ápolása, népszokások voltak. A szombatot lazábbra tervezték, főzőversennyel, majd a vasárnapi díszebéd után a Balavásárért Egyesület székházában megnyitották az egyelőre ideiglenesen berendezett tájházat, amelyről remélik, hogy hamarosan állandó múzeummá alakul.
Szombaton hét csapat főzött, és kétségtelen, hogy a legérdekesebbek a kárpátaljaiak voltak. Idén ugyanis meghívták Fót testvértelepülését, a kárpátaljai Bátyú képviselőit is. A hattagú csapat még sosem járt Erdélyben, és miközben készült a bográcsos, Szovgirjáné-Vakarova Katalin elmondta: nagyon örültek a meghívásnak. „Annyira egy húron pendülünk, annyira közös a múltunk, ugyanazokkal a nehézségekkel küzdünk, mint itt Erdélyben. Déjà vu érzés itt lenni a Kárpátok ölében. Mindig mondtam, hogy magyar ember nem halhat meg úgy, hogy ne járjon az ősi földeken” – mondta könnyezve.
Acél Sándor, a Fóti Ifjúsági Szabadidő Szakosztály vezetője elmondta, itthon érzi magát Balavásáron, és a községi napok lejártával, hétfőn tizenkét balavásári és fóti személy szinte ötszáz kilométeres biciklitúrára indul. A falunapokon alkalmunk volt megkóstolni a fóti biciklis csapat finom főztjét, a tárkonyos ragulevest, és megdőlt az a tévhitünk, hogy a tárkony erdélyi fűszer lenne.
Vass Gyopár
Székelyhon.ro