2001–2019, Erdei Virág
Korunk repertórium
szerző
- a b c d e f g h i j k l m n o p r s t u v w x y z
névmutató
a b c d e f g h i j k l m n o p r s t u v w y z
tárgyszó
1 2 3 4 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w y z
Balogh Brigitta
3 tétel
409. Balogh Brigitta: De hát csak egy bárány…, Főlaptest, 2002. Harmadik foly. XIII. évf. 3. sz. (március), Tudomány–hatalom?, p. 13-24, esszé, Az őssejtek olyan sejtek, amelyek még nem differenciálódtak funkciók szerint, bármiféle sejttípussá és szövetté alakulhatnak. Mint a sejtképződés lehetséges arzenálja az őssejtek arra jelentenek esélyt, hogy velük helyettesítsék a szervezet elhalt, elöregedett vagy beteg sejtjeit és szöveteit. A megtermékenyített petesejt első osztódásai után még minden ily módon létrejött sejtben megvan a potenciál, hogy teljes élőlénnyé fejlődjön. Az embrionális őssejtek kutatása ezért etikai szempontból meglehetősen vitatott. Annál is inkább, mivel felnőtt szervezetből (például a csontvelőből) is nyerhetők őssejtek, sót egyes kutatók szerint az átültetés után gyorsabban áll be náluk a differenciálódás, mint az embrionális őssejteknél.
1870. Balogh Brigitta: Reflexió és portörlés, Téka, 2006. Harmadik foly. XVII. évf. 6. sz. (június), Erdélyi falvak – modernizációs pályák, p. 115-116, recenzió, Pro Philosophia Kiadó, Kolozsvár, 2005.
2511. Balogh Brigitta: Talpalatnyi univerzum, Főlaptest, 2008. Harmadik foly. XIX. évf. 4. sz. (április), A szellem lázgörbéi, p. 22-27, tanulmány